Zdravlje

Engleska deca ugrožena zbog nesprovođenja politike protiv gojaznosti

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

21:11

Engleska deca ugrožena zbog nesprovođenja politike protiv gojaznosti
Engleska deca ugrožena zbog nesprovođenja politike protiv gojaznosti - Copyright AP Photo/David Cliff

veličina teksta

Aa Aa

Deca u Engleskoj su u opasnosti od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, zato što su ministri odložili politiku borbe protiv gojaznosti do 2025. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju koji je naručila vlada.

Nezavisni izveštaj ističe da su ultra-obrađena hrana i proizvodi sa visokim sadržajem masti, šećera i soli postali "normalni u ishrani dece, a siromašniji roditelji nisu u stanju da to spreče", preneo je Gardijan.

Britanski medij napominje da ministri govore kako se bore protiv gojaznosti dece, ali i da su odložili mnoge mere iz nacionalne strategije za ishranu iz 2020, poput raznih oblika zabrana reklamiranja nezdrave hrane, sve do oktobra 2025. godine.

Gardijan je imao uvid u nezavisno istraživanje, koje je naručila vladina jedinica za istraživanje gojaznosti i ono pokazuje razarajući efekat nesprovođenja politike na zdravlje dece.

Univerzitet u Londonu Siti, koji je sproveo istraživanje, istakao je da su masna, slatka i slana hrana sada standard u ishrani dece, pri čemu porodicama sa niskim primanjima nedostaju resursi da to ublaže ili da neguju zdravije navike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin