Zdravlje

Jutro posle "najluđe noći": Lekovi protiv mamurluka iz različitih delova Evrope

Komentari

Autor: Euronews

01/01/2024

-

09:38

Jutro posle "najluđe noći": Lekovi protiv mamurluka iz različitih delova Evrope
Mamurluk - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što krenete da zapisujete svoje novogodišnje odluke i zaputite se u teretanu, započnete izazov jednomesečnog suzdržavanja od alkohola ili isprobavanja nove dijete, potrebno je prvo da se rešite mamurluka.

Ukoliko ste sebi dali oduška na dočeku Nove 2024. i preterali u piću, a niste na vreme pokiselili kupus, kako biste imali spremnu dozu rasola, možda možete pribeći nekom od tradicionalnih lekova iz različitih evropskih zemalja za ublažavanje posledica "najluđe noći", kako biste s više energije započeli novu godinu.

Doručak za mamurluk - "katerfrühstück" (Nemačka)

Nemci imaju prigodan naziv za mamurluk - "mačje zavijanje", odnosno "katzenjammer" ili "kater", a tradicionalno pripremaju poseban doručak koji navodno prija organizmu namučenom prekomernim unosom alkohola.

Unsplash

 

"Katerfrühstück", kako se originalno zove ovaj doručak, vrlo je "aromatičan" - sastoji se od marinirane haringe, kiselih krastavaca i crnog luka. 

Salata od haringe (Belgija)

Moguće je da haringa zaista ima neke posebne sastojke za ublažavanje mamurluka, budući da je i Belgijanci tradicionalno jedu posle proslava. 

Unsplash

 

U ovoj varijanti, marinirana riba jede se sa lukom, paprikama, jogurtom i tucanom paprikom. 

Voda od kiselih krastavaca (Poljska)

Već treći put na ovoj listi pojavljuju se kiseli krastavci, koji se tradicionalno u mnogim zemljama koriste za ublažavanje mamurluka. Poljaci naročito vole da piju njihovu vodu, najverovatnije zbog toga što organizmu prija visok sadržaj kalijuma i soli, koji organizmu daju preko potrebnu nadoknadu elektrolita. 

Unsplash

 

U nekim barovima se čak nudi i burbon ili viski razblažen vodom od kiselih krastavaca, za razbijanje mamurluka.

Vrapčev izmet u rakiji (Mađarska)

Euronews piše da je ovaj "lek" najmanje preporučljiv na ovoj listi, ali po svemu sudeći, pojedini Mađari veruju u njegovu efikasnost.

Unsplash

 

Zašto je to tako, nikome nije poznato, naročito ako imamo u vidu da se u izmetu većine životinja, pa i vrabaca, verovatno nalaze paraziti.

Čarape natopljene votkom (Estonija)

Stari lek protiv mamurluka u Estoniji podrazumeva da "pacijent" koji oseća tegobe zbog neumerenosti u piću, natopi čarape votkom, a onda ih obuje ispod debljeg para čarapa. Uz to se preporučuje i šolja vrućeg čaja. 

Unsplash

 

Ideja je da se uz toplotu čaja i utopljena stopala podstakne znojenje, a time i oslobađanje toksina iz organizma.

Supe i čorbe (Francuska)

Unsplash

 

Francuzi vole supe i čorbe u svim prilikama, pa tako i za mamurluk. Što je slanija, to je bolja, a jedna od najpopularnijih za jutro posle "ludog provoda" je "kasule" (Cassoulet), tradicionalno jelo od belog pasulja, kobasica, mesa i guščije masti.

Ponoćne špagete (Italija)

Umesto da čekaju mamurno jutro, Italijani reaguju preventivno i odmah po opijanju sebi pripremaju "ponoćnu zakusku", poznatu kao "spaghettata di mezzanotte". 

Unsplash

 

Najveći broj iskusnih ljubitelja dobre kapljice preporučiće "Aglio e Olio", odnosno jednostavno jelo iz Napulja, koje se sastoji od špageta, belog luka, maslinovog ulja i čili papričica. 

Špagete u ovom jednostavnom sosu služe da upiju višak alakohola iz stomaka i ublaže atak na organe za varenje.

"Pizzle" (Sicilija)

Verovatno najčudniji "lek" na ovoj listi, posle vrapčijeg izmeta u alkoholu su sicilijanske "picle". Reč je o tradicionalnim grickalicama koje se pravi od sasušenog goveđeg penisa. 

Veruje se da je taj deo mesa prepun proteina, vitamina i minerala, a prema verovanjima, osnažuje i muškost.

Škembići (Rumunija)

Čorba od škembića je nekada davno bila popularna i u Srbiji kao lek protiv mamurluka, a istu "terapiju" već dugo primenjuju i Rumuni.

Unsplash

 

Kod njih se ona zove "ciorba de burta", a Euronews piše da sadrži sve esencijalne masne kiseline, proteine i soli, potrebne za ubrzavanje oporavka.

Slanina (Engleska)

Bilo da je u skromnom sendviču ili u vidu kompletnog "engleskog doručka" (sastoji se od jaja, slanine, prženog paradajza i pečuraka, tosta sa maslacem, kobasica i zapečenog pasulja, a ponegde i sa svojevrsnim uštipcima od krompira i krvavicom), slanina je neizostavan deo "jutra posle" u Britaniji.

Unsplash

 

Kao i druga jela bogata mesom na ovom spisku i slanina je tu zahvaljujući dobrom profilu aminokiselina koje sadrži. Osim toga je i vrlo ukusna.

"Irn-bru" (Škotska)

profimedia

 

Škotski brend gaziranih bezalkoholnih napitaka "Irn-bru" navodno ima moć da odagna posledice mamurluka. Ova kiselkasta, gazirana materija koju Škoti tretiraju kao "nacionalno piće, odmah posle viskija", proslavila se i u svetu po svojim "magičnim" svojstivima.

Pesak (Irska)

Unsplash

 

Stara irska legenda tvrdi da se mamurluk najuspešnije leči, tako što se čovek zatrpa do vrata u hladan pesak. Navodno taj tretman ubrzava cirkulaciju i razbuđuje. 

Komentari (0)

Magazin