Zdravlje

SZO: Porast broja slučajeva raka maskira nejednakost između nacija

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

23:31

SZO: Porast broja slučajeva raka maskira nejednakost između nacija
Hemoterapija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istraživanje raka saopštila je danas da je u 2022. godini bilo 20 miliona slučajeva raka i 9,7 miliona smrtnih slučajeva od te bolesti, i ocenila da porast slučajeva maskira nejednakost između bogatih i siromašnih nacija.

Otprilike jedna od pet osoba dobije rak u toku života, dok jedan od devet muškaraca, a jedna od 12 žena umre od te bolesti, saopštila je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).
U izveštaju baziranom na 185 zemalja i 36 različitih vrsta kancera, IARC je zaključila da nivo opasnosti od raka zavisi od toga gde pacijent živi, prenosi Rojters.

Na primer, u najrazvijenijim zemljama jedna od 12 žena dobije rak dojke tokom života, ali jedna od 71 umre od toga. U zemljama koje manje razvijene, jedna od 27 žena oboli od raka dojke, delom zbog toga što je populacija tipično mlađa, ali i kao rezultat manje izloženosti faktorima rizika, kao što je prekomerna težina.

Međutim, u siromašnijim zemljama jedna od 48 obolelih žena umre od raka dojke. Žene u ovim zemljama "manje oboljevaju, a ipak su u mnogo većem riziku da umru od bolesti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom lečenju", rekla je Izabel Surjomataram, zamenica šefa IARC-ovog odeljenja za posmatranje raka.

IARC je takođe istakla da su se promenile vrste raka koje najviše utiču na stanovništvo, kako se životni stil izmenio i sada je kolorektalni kancer treći najčešći rak, a drugi po stopi smrtnosti.
Kolorektalni rak je povezan najviše sa starosnim dobom, kao i faktorima životnog stila poput gojaznosti, ali i pušenjem i upotrebom alkohola.

Rak pluća se ponovo pokazao kao jedna od najčešćih dijagnoza i uzroka smrti, sa 2,5 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje, verovatno zbog velike konzumacije duvana u Aziji.

Dok su ograničenja povezana sa pandemijom Kovida uticala na proces i brzinu dijagnostifikovanja raka podaci, uglavnom iz zemalja sa visokim dohotkom, pokazuju minimalan uticaj tih restrikcija na stopu preživljavanja, dodala je agencija.

IARC je zaključila da će verovatno doći do povećanja broja slučajeva kancera od 77 odsto do 2050. godine, na 35 miliona, kako stanovništvo raste i stari. Ali, kako agencija pretpostavlja, taj rast će biti neujednačen, te će u siromašnijim zemljama broj slučajeva porasti 142 odsto, a stopa smrtnosti će se udvostručiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin