Zdravlje

Izrael: Treća doza Fajzera izaziva slične nuspojave kao druga

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

09:07

Izrael: Treća doza Fajzera izaziva slične nuspojave kao druga
Vakcinacija u Izraelu - Copyright Tanjug/AP/Sebastian Scheiner

veličina teksta

Aa Aa

Većina ljudi koja je primila treću dozu vakcine protiv kovida-19 kompanija Fajzer/Bionteh, osetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je inicijalno istraživanje u Izraelu.

Izrael je pre desetak dana počeo da nudi buster dozu osobama starijim od 60 godina, zbog pojave visokozaraznog delta soja.

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Klalit, izvestila je u nedelju da je trećom dozom vakcine imunizovano više od 240.000 osoba.

Oko 4.500 osoba koje su primile treću dozu od 30. jula do 1. avgusta, odgovorilo je na pitanja istraživanja.

Ogromna većina, 88 odsto učesnika istraživanja, reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osećali "slično ili bolje" u odnosu na to kako su se osećali nakon druge doze, a 31 odsto je prijavilo nuspojave - najčešće bol na mestu uboda.

Oko 0,4 odsto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan odsto je tražilo lekarsku pomoc zbog jedne ili više nuspojava, prenela je danas Hina.

Čelnik Klalitovog istraživačkog odeljenja Ran Baliser rekao je da rezultati, iako su "početni i samoprijavljeni", dopuštaju upoređivanje nuspojava s drugom dozom, a "ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje posle treće doze".

Komentari (0)

Magazin