Zdravlje

Kisić Tepavčević: Treća doza dodatno jača imunitet

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

23:44

Kisić Tepavčević: Treća doza dodatno jača imunitet
Kisić Tepavčević: Treća doza dodatno jača imunitet - Copyright gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapolšljavanje, boračka o socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.

Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto.

"Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovojno snažan. Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija", kazala je Kisić-Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage.

Članica Kriznog štaba i virusolog Tanja Jovanović kazala je da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti virusa, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

"Ove godine je naš Nacionalni komitet za imunizaciju imao veliki zadatak. Prvo su pravljene analize vakcina, liste prioriteta, a sada i analiza učinkovitosti treće doze vakcine. Pojavile su se četiri nove varijante, koje zabrinjavaju. S obzirom da se virus promenio, potrebno je da pojačamo imuni odgovor, najmanje dva puta u odnosu na ono što smo stekli sa dve doze", rekla je dr Jovanović i dodala da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti korone, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

Ona je naglasila da ljudi mogu da prime treću dozu vakcine kojom su i prethodno imunizovani, ali da ne postoji štetan efekat ako prime i neku drugu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin