Zdravlje

Sjedinjene Američke Države odobrile Fajzerovu vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina

Komentari

Autor: T.S.

11/05/2021

-

09:39

Sjedinjene Američke Države odobrile Fajzerovu vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina
Sjedinjene Američke Države odobrile Fajzerovu vakcinu za decu uzrasta od 12 do 15 godina - Copyright Tanjug AP/Jessica Hill

veličina teksta

Aa Aa

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vanrednu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za osobe uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina protiv virusa korona koja je u SAD dobila dozvolu za upotrebu kod mladih tinejdžera i adolescenata - prethodno je bila odobrena za osobe starije od 16 godina.

"Bila je to relativno direktna odluka," rekao je u ponedeljak uveče dr Piter Marks, direktor Centra za istraživanje bioloških lekova.

Agencija je proučavala podatke o bezbednosti i efikasnosti ove vakcina, kao i imunološke odgovore dece koja su vakcinisana i uporedila ih sa reakcijama dece starijih od 16 godina i odraslih.

"Odgovor na vakcinu bio je odličan, zapravo čak i bolji u mlađoj uzrasnoj grupi nego u starosnoj od 16 do 25 godina“, rekao je Marks.

"Današnja odluka omogućiće da se od kovida 19 zaštiti i mlađa populacija čime smo korak bliži cilju - da se okonča pandemija", poručila je u ponedeljak vršiteljka dužnosti komesara FDA Dženet Vudkok.

EMA bi mogla da odobri vakcinu za decu ovog meseca

Vakcina protiv koronavirusa za decu mogla bi biti odobrena još ovog meseca, očekuje šefica Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

Kuk je, nemačkom "Handelsblatu", rekla da je aktuelni cilj za odobrenje jun, ali da se radi na ubrzanju izdavanja dozvole do kraja maja.

Trenutno EMA analizira vakcinu Fajzer/Biontek za decu od 12 do 15 godina.

Savetodavni komitet FDA treba da se sastane u sredu kako bi se došlo do odluke da li će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) stati iza odluke o vakcinaciji ove starosne grupe.

Očekuje se da će vakcinisanje dece od 12 do 15 godina početi tek nakon te preporuke.

Ukoliko se ova odluka odobri, vakcinacijom ove uzrasne grupe dodatnih 5 odsto američke populacije može da se zaštiti od kovida 19. To bi značilo da ukupno 85 odsto populacije u SAD ispunjava uslov za primanje vakcine.

"Svetlost na kraju tunela postaje sve jasnija i jača", izjavio je predsednik SAD Džo Bajden.
 

Komentari (0)

Magazin