Zdravlje

Najnovija studija: RNK vakcine retko izazivaju probleme sa srcem

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

22:54

Najnovija studija: RNK vakcine retko izazivaju probleme sa srcem
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv kovida na bazi informacione RNK povećava rizik upale srčanog mišića i srčane ovojnice, ali je pojava retka i ne dovodi u pitanje korisnost vakcine, navodi se u sveobuhvatnoj francuskoj studiji objavljenoj danas.

Studija koju je sprovela kompanija "Epi-Phare" u saradnji sa Zdravstvenim osiguranjem i Agencijom za lekove obuhvatila je osobe od 12 do 50 godina koje su u Francuskoj bile primljene u bolnicu zbog miokarditisa ili perikarditisa izmedu 15. maja i 31. avgusta, pri čemu je bilo 919 slučajeva miokarditisa i 917 slucajeva perikarditisa, prenela je Hina.

Miokarditis i perikarditis su upalne bolesti srca, prva pogađa srčani mišić, a druga ovojnicu koja okružuje srce.

Rezultati francuske studije potvrđuju da vakcina Fajzer/Bajontek, a posebno Moderna, povećava rizik od pojave ovih bolesti u roku od sedam dana od vakcinacije, preneo je francuski sajt "Siduest". U tekstu se dodaje da se čini da su ovi rizici, iako niski, izraženiji, kod muškaraca mlađih od 30 godina, posebno nakon druge doze Moderne.

Veruje se da je vakcinacija uzrok 132 dodatna slučaja (37 slučajeva kod žena) miokarditisa na milion primljenih doza. Što se tiče rizika od perikarditisa, čini se da je on izraženiji nakon vakcine Moderna kod mlađih od 30 godina, posebno nakon druge doze.

Komentari (0)

Magazin