Zdravlje

Da li je moguće zaustaviti proces starenja: Istraživači iz Japana veruju da jeste i to - vakcinom

Komentari

Autor: Euronews

18/12/2021

-

19:04

Da li je moguće zaustaviti proces starenja: Istraživači iz Japana veruju da jeste i to - vakcinom
Starenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li je laboratorijski moguće proizvesti eliksir večne mladosti? Istraživači iz Japana veruju da  su napravili korak napred ka produžavanju ljudskog veka, ispitivanjem vakcine protiv ćelija koje doprinose procesu starenja.

U laboratorijskim ispitivanjima, lek koji cilja na protein sadržan u ćelijama koje su prirodno prestale da se razmnožavaju, usporio je proces slabljenja kod starijih miševa, rekli su istraživači sa Univerziteta Juntendo u Tokiju.

Vakcina je takođe uspešno ciljala stare ćelije u masnom tkivu i krvnim sudovima, što sugeriše da bi mogla da ima pozitivan uticaj na druga medicinska stanja povezana sa starenjem, piše Euronews.

"Možemo očekivati da će vakcina biti primenjena na lečenje ukočenosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem", rekao je profesor Juntendo Toru Minamino za japansku novinsku agenciju Jiji.

Šta je ćelijsko starenje?

Ćelije postaju stare kada prestanu da se umnožavaju, često kao odgovor na prirodno oštećenje njihovog DNK. Smatra se da ćelijsko starenje doprinosi samom procesu starenja, kao i bolestima povezanim sa starenjem poput Alchajmerove bolesti i određenim oblicima karcinoma.

"Stare ćelije iz više faktora remete funkciju tkiva", rekao je za Euronews dr Salvador Macip, šef laboratorije za mehanizme raka i starenja Univerziteta u Lesteru.

Macip je bio deo međunarodnog tima akademika sa univerziteta u Velikoj Britaniji, Španiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji koji je u oktobru ove godine objavio istraživanje o drugom metodu borbe protiv starenja ćelija.

"Biološki proces starenja je veoma složen, pa je malo verovatno da će ga jedna jedina strategija potpuno zaustaviti ili preokrenuti. Međutim, verovatno postoji mnogo načina da se uspori, a čišćenje senescentnih ćelija čini se jednim od najlakših i potencijalno efikasniji", rekao je on.

Ograničenje životnog veka

U laboratorijskim testovima, sprečavanje nagomilavanja senescentnih ćelija produžilo je životni vek miševa za 15 odsto, rekao je Macip za Euronews. Drugi, slični eksperimenti su postigli povećanje od čak 35 odsto, rekao je on.

Uprkos razultatima ispitivanja, sturčnjaci i dalje ne znaju da li će ova vakcina zaista moći da produži životni vek.

"To je veoma interesantno pitanje, oko kojeg se još nismo usaglasili. Neki veruju da postoji čvrsta granica za ljudski životni vek, prema trenutnim procenama oko 130 godine, dok drugi smatraju da je besmrtnost izvodljiva", rekao je Macip.

Ipak, možda nećemo morati predugo da čekamo na odgovor.

"Oblast istraživanja protiv starenja napreduje veoma brzo. U poslednjoj deceniji bilo je mnogo ključnih otkrića", zaključio je Macip.

 

Komentari (0)

Magazin