Zdravlje

Šta se dešava kada se vakciniše ceo jedan grad: Smrtnost od kovida opala za 95 odsto

Komentari

Autor: T.S.

02/06/2021

-

20:08

Šta se dešava kada se vakciniše ceo jedan grad: Smrtnost od kovida opala za 95 odsto
Šta se dešava kada se vakciniše ceo jedan grad: Smrtnost od kovida opala za 95 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U brazilskom gradu zabeležen je pad smrtnosti od kovida 19 za 95 odsto nakon što je većina punoletnih osoba vakcinisana u okviru eksperimenta, kažu istraživači.

Grad Serana, sa 45.000 stanovnika, zabeležio je pad slučajeva nakon masovne vakcinacije punoletnog stanovništva. Istraživački tim ističe da su oni koji se nisu vakcinisali, takođe zaštićeni u određenoj meri jer virus manje cirkuliše.

Nalazi sugerišu da pandemija može da se kontroliše kada 75 odsto ljudi primi obe doze vakcine.

Brazil je teško pogođen koronavirusom, sa skoro 463.000 smrtnih slučajeva. Kampanja vakcinacije teče sporo zbog nedovoljne količine cepiva, dok je prosek dnevno zaraženih i smrtnih slučajeva i dalje visok, prenosi BBC.

Kako je izgledao eksperiment?

Eksperiment u Serani, na jugoistoku brazilske države Sao Paulo, izveo je Institut "Butantan", koji proizvodi konesku vakcinu Sinovak, između februara i aprila.

Grad je bio podeljen na četiri oblasti kako bi se lakše sprečilo širenje virusa. Tim ističe da je to bilo postignuto kada je u tri oblasti 75 odsto punoletnog stanovništva primilo obe doze vakcine.

Kada je 95 odsto odraslih bilo potpuno vakcinisano, rezultati su pokazali da je:

  • broj umrlih opao za 95 odsto;
  • broj hospitalizacija smanjen za 86 odsto i
  • broj simtomatskih slučajeva pao za 80 odsto.

Rikardo Palasios, direktor Instituta ističe da je ključna cifra 75 odsto vakcinisanih.

"Najvažniji rezultat je da pandemiju možemo da zaustavimo bez vakcinacije cele populacije", rekao je on.

Palasios je takođe dodao da zabeležen pad broja slučajeva među decom i tinejdžerima koji nisu bili vakcinisani, što ukazuje na to da nije neophodna vakcinacija mlađih uzrasnih grupa kako bi se škole ponovo otvorile.

Efikasnost Sinovak vakcine

Rezultati eksperimenta mogli bi da podstaknu šire korišćenje Sinovak vakcine, oko koje je bilo izvesnih kontraverzi nakon što su klinička ispitivanja u Brazilu, Indoneziji i Turskoj pokazala efikasnost u rasponu od 50 do 90 odsto.

profimedia

Nisu zabeleženi izveštaji o ozbiljnim neželjenim efektima vakcine i nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 među onima koji se u potpunosti vakcinisali.

Prema rečima dr Palasiosa, vakcina je bila efikasna i protiv varijante koja je prvobitno bila poznata kao P.1, odnosno takozvanog brazilskog soja.

Sinovak je inaktivirana vakcina koja koristi mrtve virusne čestice da izloži imuni sistem virusu bez rizika od ozbiljne reakcije na bolest.

Inovatini ekperiment - pozitivni rezultati

Eksperiment u Serani bio je prvi te vrste na svetu. Nisu zabeleženi izveštaji o ozbiljnim neželjenim efektima vakcine i nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 među onima koji se u potpunosti vakcinisali, pokazali su rezultati.

Slična studija sprovodi se u drugom brazilskom gradu Botukatu, koji ima 148.000 stanovnika. Istraživači koriste vakcinu AstraZeneka, koju lokalno proizvodi Institut "Fiokruz".

Brazil je drugi po broju smrtnih slučajeva od kovida 19 na svetu nakon SAD i treći po broju novozaraženih, sa više od 16,5 miliona zabeleženih slučajeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin