Zdravlje

Američki CDC: Muškarci češće umiru od kovida nego žene

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

09:21

Američki CDC: Muškarci češće umiru od kovida nego žene
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Muškarci u SAD više umiru od kovida od žena, pošto čine 54,4 odsto smrtnih slučajeva, pokazali su podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Taj odnos je još izraženiji u gradu Njujorku, gde je među preminulima od kovida 57,5 odsto muškaraca, preneo je "Njujork post" pozivajući se na podatke ministarstva zdravlja.

Muškarci u SAD čine 49,3 odsto populacije, a od svih kovid slučajeva imaju udeo od 47,7 odsto, objavio je CDC. Neki eksperti smatraju da muškarci žive manje zdravim načinom života, kao i da oklevaju da idu kod lekara, zbog čega među njima ima više umrlih.

"Verovatno je to odraz životnog stila, kao što je pušenje i ispijanje alkohola. S druge strane, žene će mnogo češće otići kod lekara nego muškarci. Imam osećaj da će žene mnogo više žena da se javi za kovid u ranim fazama bolesti nego muškarci", rekla je profesorka epidemiologije na u školi javnog zdravlja pri univerzitetu Kolumbija, Džesika Džastmen.

Kao ostale faktore, Džastmen je navela i odnos u vakcinaciji između muškaraca i žena. Prema podacima CDC, 62,9 odsto žena u SAD je potpuno vakcinisano, naspram 58,7 odsto muškaraca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin