Zdravlje

Izrael sugeriše da vakcina Fajzer/Biontek ima veze sa povećanim brojem miokarditisa

Komentari

Autor: T.T.

02/06/2021

-

21:10

Izrael sugeriše da vakcina Fajzer/Biontek ima veze sa povećanim brojem miokarditisa
AP/Oded Balilty - Copyright AP/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Nalazi izraelskog Ministarstva zdravlja pronašli su 275 slučajeva miokarditisa između decembra 2020. i maja 2021. godine.

Ministarstvo zdravlja je objavilo izjavu u kojoj se navodi da bi vakcina Fajzer/Biontek mogla biti povezana sa desetinama slučajeva upale srca, uglavnom uočenih kod mlađih muškaraca, prenosi Rojters.

Do sada je vakcinu primilo 5 miliona ljudi, a od sledeće nedelje bi trebalo da počne i vakcinacija tinejdžera od 12 do 15. godina.

Nalazi ministarstva pronašli su 275 slučajeva miokarditisa dijagnostikovanih u periodu od decembra 2020. do maja 2021. godine, uključujući 148 slučajeva u roku od mesec dana nakon vakcinacije.

Od toga 27 slučajeva nakon prve doze i 121 nakon druge. Polovina ljudi je imala prethodna zdravstvena stanja.

Prema nalazima, većina pacijenata koji su doživeli upalu srca proveli su u bolnici manje od četiri dana, a 95 odsto slučajeva je klasifikovano kao "blago".

Studija je utvrdila da "postoji verovatna veza između primanja druge doze vakcine i pojave miokarditisa kod muškaraca između 16 i 30 godina".

Kompanija Fajzer je izjavila da je pregledala izraelska zapažanja oko novih slučajeva miokarditisa, napominjući da nije potvrđena nikakva veza sa vakcinom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin