Zdravlje

Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke: Ako se bolest na vreme otkrije, izlečiva je u 95 odsto slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2022

-

14:31

Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke: Ako se bolest na vreme otkrije, izlečiva je u 95 odsto slučajeva
Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke: Ako se bolest na vreme otkrije, izlečiva je u 95 odsto slučajeva - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji od raka dojke godišnje oboli više od 4.600 žena, a umre oko 1.600, čime je naša zemlja po broju obolevanja negde u sredini u Evropi, dok je po broju smrtnih slučajeva druga. To ukazuje na kasno javljanje žena kod lekara, izjavila je danas predsednica udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Emina Spasić.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv ove bolesti, predsednica udruženja "Budimo zajedno", zajedno sa svojim članicama, izvela je danas performans "Jedan snimak menja sve" na Trgu Republike u Beogradu.

Spasić je u izjavi za Tanjug istakla značaj preventivnih pregleda, jer "ako se bolest na vreme otkrije, izlečiva je u 95 odsto slučajeva".

Tanjug/Tara Radovanovic

Emina Spasić

Žene lečene od raka dojke pokazale su danas građanima i medijma svoje snimke kada su prvi put otkrile da boluju od ove bolesti i na taj način želele da podignu svest o važnosti skrininga i može spasiti život.

"Naša zemlja je po broju smrtnih slučajeva druga u Evropi, a to ukazuje na kasno javljanje žena kod lekara, kada je bolest već poodmakla i kad je lečenje već mnogo teže i rezultati nam pokazuju da se često završava fatalno", ukazala je Spasić i dodala da je ove godine skrining uveden u opštinama Novi Beograd, Vračar, Obrenovac i Niš.

Dodala je da snimcima žele simbolično da pokažu koliko je važno da se ode na skrining pregled, navodeći da je mamografija "zlatni standard" za sve žene koje su prešle 45 godinu.

Istakla je da svaka žena, i mlada i ona starija, treba jednom mesečno da radi samopregled dojki, a da jednom godišnje ide kod lekara na pregled.

Tanjug/Tara Radovanovic

Aktivistkinje udruženja "Budimo zajedno" na Trgu Republike

Spasić objašnjava da mlade žene rade ultrazvuk dojki, jer je njihovo tkivo žlezdano, dok starije žene rade mamografiju, dodajući da se ona radi jednom u dve godine.

"Ukoliko se pojavi bilo kakva promena, žena se šalje na dalju dijagnostiku. To je način da sačuvaju zdravlje i da budu bezbedne. Ti pregledi ne mogu sprečiti pojavu bolesti, ali mogu otkriti bolest u samom začetku, kada se ona u 95 odsto slučajeva leči", rekla je Spasić.

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" uputilo je i apel zdravstvenim institucijama da organizuju redovne skrining preglede koji će biti dostupni u svim delovima Srbije.

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas u 12 časova biće održan i humanitarni koncert članice Udruženja, soprana Teute Aslani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin