Zdravlje

Prvi slučaj kolere u Španiji posle četiri decenije

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

19:08

Prvi slučaj kolere u Španiji posle četiri decenije
Prvi slučaj kolere u Španiji posle četiri decenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španija je registrovala prvi lokalni slučaj kolere nakon više od četiri decenije, saopštile su danas regionalne zdravstvene vlasti, uz napomenu da se zaražena osoba već oporavila, a da u međuvremenu nije prijavljen nijedan drugi slučaj.

Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i posle lečenja je otpuštena, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume ili druge detalje, prenosi Rojters.

Navodi se da se ona zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 kilometara južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Mančca, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbednosnih razloga, prema zdravstvenim zvaničnicima u tom regionu.

Podseća se da je kolera akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrioci choleare može biti smrtonosna ako se ne leči, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin