Zdravlje

Zabeleženo još 40 slučajeva novog soja koji zabrinjava naučnike

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

09:46

Zabeleženo još 40 slučajeva novog soja koji zabrinjava naučnike
Zabeleženo još 40 slučajeva novog soja koji zabrinjava naučnike - Copyright Profimedia; Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Indija je novu varijantu koronavirusa, koja je prvi put identifikovana u Evropi klasifikovala kao "zabrinjavajuću".

Mutacija dobija ovu oznaku kada se dokaže najmanje jedan od nekoliko kriterijuma među kojima su veća infektivnost, teža bolest, smanjena neutralizaciju virusa postojećim antitelima ili smanjena efikasnost terapije i vakcine.

Indijsko ministarstvo zdravlja kaže da su studije pokazale da se takozvana Delta Plus varijanta, u naučnim krugovima registrovana kao AY.1, lakše širi, ali i vezuje za plućne ćelije i potencijalno je opornija na terapiju monoklonskim antitelima (moćna intravenska infuzija koja neutrališe virus).

Ova varijanta je povezana sa Delta sojem, prvi put otkrivenim u Indiji, a koji već mesecima zabrinjava svet i pokreće novi talas infekcije u mnogim zemljama čak i tokom leta.

Ministarstvo zdravlja Indije kaže da je varijanta Delta Plus, otkrivena u 22 uzorka iz šest okruga u tri države - Maharaštra, Kerala i Madja Pradeš. Najviše pozitivnih, tačnije čak 16 slučajeva potvrđeno je u Maharaštri, jednoj od država koje su najteže pogođene pandemijom.

Delta Plus soj pronađen je u još devet zemalja - SAD, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini. S druge strane, originalni visokozarazni Delta soj proširio se u 80 zemalja.

Λ - lambda iz Perua

Novu varijantu koronavirusa pod imenom Lambda, Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je kao "novi soj od interesa". Opisujući ga, SZO kaže da je prvi put identifikovan u Peruu gde je 81 odsto slučajeva kovida 19 od aprila 2021. godine povezano sa njom. Sada je ista varijanta takođe identifikovana u 29 zemalja, posebno u Južnoj Americi, odakle se veruje da potiče.

Unsplash

 

U Čileu je otkriven kod 32 odsto svih prijavljenih sekvenci u poslednjih 60 dana, a nadmašila ga je samo varijanta Gama, prvi put identifikovala u Brazilu.

Druge zemlje poput Argentine i Ekvadora takođe su prijavile povišenu prevalenciju nove varijante.

Lambda nosi mutacije koje bi mogle da povećaju prenosivost ili da ojačaju otpornost virusa na antitela, navela je SZO.

Međutim, dokazi su trenutno previše ograničeni, rekla je organizacija sa sedištem u Ženevi, a potrebno je više studija kako bi se bolje razumeo Lambda soj.

 

Komentari (0)

Magazin