Zdravlje

Jednostavan i jeftin očni test moći će da predvidi rizik od srčanog udara

Komentari

Autor: Euronews

08/10/2022

-

11:59

Jednostavan i jeftin očni test moći će da predvidi rizik od srčanog udara
Jednostavan i jeftin očni test moći će da predvidi rizik od srčanog udara - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanski naučnici pronašli su način kako da, koristeći veštačku inteligenciju, jednostavnim testom oka dijagnostikuju srčane bolesti i potencijalan rizik od srčanog udara kod pacijenata.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a procenjuje se da godišnje odnesu 17,9 miliona života. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ističe da bi rano otkrivanje ovakvih problema moglo pacijentima pružiti dragoceno vreme za lečenje, što bi moglo spasiti mnoge živote. 

Istraživači sa Univerziteta Sent Džordž u Londonu, koristili su veštačku inteligenciju kako bi proučili bazu podataka sačinjenu od pacijenata iz dve ranije studije u Velikoj Britaniji i u Evropi, te predvideli budući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako se predviđa rizik?

Naučnici su razvili potpuno automatizovani algoritam pod nazivom "QUARTZ"  za predviđanje kardiovaskularnog zdravlja na osnovu snimanja mrežnjače.

Koristeći slike mrežnjače od 88.052 učesnika starosti od 40 do 69 godina, algoritam je prvo posebno pogledao širinu, površinu krvnih sudova i stepen zakrivljenosti arteriola i venula u mrežnjači kako bi razvio modele predviđanja za moždani udar, srčani udar i smrt od bolesti cirkulacije.

Tim je primenio ovaj model na slike mrežnjače 7.411 učesnika starosti od 48 do 92 godine iz druge studije Evropske prospektivne istrage o raku.

Ovi prediktivni modeli zasnovani su na starosti, navikama poput pušenja, medicinskoj istoriji i vaskulaturi mrežnjače.

Rezultati algoritma "QUARTZ" su upoređeni sa okvirom koji se trenutno koristi širom sveta za predviđanje rizika od srčanih udara, takozvani "Framingham Risk Score".

Dokazanao je da je novi algoritam predvideo oko pet odsto više slušajeva moždanog udara kod muškaraca i osam odsto kod žena. 

Ipak "Framingham Risk Score" je češće predvideo slučajeve srčanog udara kod najugroženijih osoba.

Kod muškaraca, arteriolarna i venularna širina, zakrivljenost i varijacija širine su se pojavili kao važni prediktori smrti od bolesti cirkulacije. Kod žena, arteriolarno i venularno područje i širina i venularna tortuoznost i varijacija širine doprineli su predviđanju rizika.

Potpuno automatizovani i jeftini pregledi

Iako novi metod testiranja nije u velikoj meri precizniji od prethodnog, naučnici ističu da je značajan zbog neinvazivne i jednostavne procedure testa, bez vađenja krvi i merenja krvnog pritiska.

Autori studije su napisali da, pošto je snimanje mrežnjače već uobičajena praksa u Velikoj Britaniji i SAD, predviđanje rizika od vaskulometrije uz pomoć veštačke inteligencije je potpuno automatizovano, jeftino, neinvazivno i ima potencijal da dostigne do većeg dela u stanovništva u zajednici zbog brzine i jednostavnosti.

Rezultati su objavljeni u časopisu "British Journal of Ophthalmologi".

"Ono što je sada potrebno jeste da oftalmolozi, kardiolozi, lekari primarne zdravstvene zaštite i kompjuterski naučnici rade zajedno na dizajniranju studija koje bi utvrdile da li korišćenje ovih informacija poboljšava klinički ishod", zaključeno je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin