Zdravlje

Oksfordska studija o primanju mešovitih vakcina - koje kombinacije daju najbolji imunološki odgovor

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

28/06/2021

-

18:44

Oksfordska studija o primanju mešovitih vakcina - koje kombinacije daju najbolji imunološki odgovor
Oksfordska studija o primanju mešovitih vakcina - koje kombinacije daju najbolji imunološki odgovor - Copyright Tanjug/AP/Arnulfo Franco

veličina teksta

Aa Aa

Primanje mešovitih vakcina kada se vakcina Fajzera protiv kovid-19 da četiri nedelje nakon imunizacije vakcinom AstraZeneke proizvešće bolji imuni odgovor nego da je data druga doza AstraZenekine vakcine, zaključak je oksfordske studije koja je danas objavljena.

Studija, nazvana Kom-KOV upoređivala je mešovitu upotrebu dve doze vakcina Fajzera i AstraZeneke i otkrila je da su u bilo kojoj kombinaciji proizvodile visoke koncentracije antitela protiv proteina spiralnog koronavirusa, preneo je Rojters.

Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele da nude alternative AstraZeneki za drugu dozu nakon što je utvrđeno da je ona povezana sa pojavom retkih krvnih ugrušaka.

"Svakako je ohrabrujuće što ovi odgovori na antitela i T- ćelije izgledaju dobro prilikom mešovitog davanja vakcina, ali treba koristiti način koji dokazano deluje, ukoliko ne postoji vrlo dobar razlog za suprotno", rekao je novinarima profesor sa Okforda Metju Snejp, koji stoji iza ispitivanja.

Najveći odgovor na antitela primećen je kod ljudi koji su primili dve doze Fajzerove vakcine, koje su dale bolje rezultate nego po prijemu dve doze vakcine AstraZeneke. Doza AstraZenekine vakcine praćena Fajzerovom proizvela je najbolje T ćelijske odgovore, a takođe i veći odgovor antitela nego u slučaju kod Fajzera praćenog AstraZenekom.

Treća doza AstraZeneke daje jak odgovor, ali nema dokaza da je neophodna

 Treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija AstraZeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Kovida-19, saopštili su medicinski stručnjaci sa ovog univerziteta.

Iz Univerziteta ukazuju, međutim, da, za sada, nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitela, dok se imunizacija drugom dozom može odložiti do 45 nedelja i takođe doprinosi jacanju imuniteta.

DIrektor Oksford vakcina grupe Endrju Polard rekao je da je potvrđeno da ova vakcina pruža zaštitu od aktuelnih varijanti koronavirusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne, prenosi Glas Amerike.

"Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećh doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv korona virusa, nije prihvatljivo", rekao je Polard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin