Zdravlje

Nova procedura u KBC Dragiša Mišović: Uz pomoć stentova rešavaju problem pankreasne pseudociste

Komentari

Autor: S.T.

18/07/2021

-

16:45

Nova procedura u KBC Dragiša Mišović: Uz pomoć stentova rešavaju problem pankreasne pseudociste
KBC Dragiša Mišović, Nikola Panić - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

KBC " Dragiša Mišović" po prvi put u našoj zemlji primenjena je inovativna tehnika endoskopske drenaže pankreasne pseudociste uz pomoć metalnih stentova velikog promera.

Intervencija je urađena kod žene (65) koja je u oktobru prošle godine bolovala od akutnog pankreatitisa. Tada joj se razvila pseudocista veličine oko šest santimetara, što je stvaralo bolove u stomaku. Postojao je rizik da se cista inficira i pojavi ponovo pankreatitis.

Do sada je pitanje pseudociste uglavnom rešavano hirurškim putem, ali to nosi visok rizik po pacijenta tokom same operacije, ali i u postoperativnom periodu.

Novu, minimalno invazivnu proceduru plasiranja metalnog stenta velikog promera kroz zid želudca pod navođenjem endoskopskog ultrazvuka, po prvi put na ovim prostorima izveo je subspecijalista gastroenterologije dr Nikola Panić pod nadzorom dr Milutina Bulajića koji je specijalno za ovu priliku došao sa Sardinije (Italija) gde rukovodi klinikom za gastroenterologiju u okviru bolnice Mater Olbia. 

Privatna arhiva

MInimalno invazivna procedura u rešavanju pankreasne pseudociste

 

Minimalno invazivni endoskopski pristup primenjen u ovom slučaju, osim što se odlikuje nižim stepenom komplikacija, omogućava i efikasnu primenu terapije koja je do sada bila rezervisana isključivo za hirurški pristup.

Rešavanje pseudociste do sada

"Ovakve komplikacije su do sada u našoj zemlji rešavane različitim hirurškim tehnikama koje su bile skopčane sa visokim rizikom i različitim stepenom uspeha, te nas veoma raduje što ćemo našim pacijentima od sada moći da ponudimo ovu inovativnu proceduru visokog stepena uspešnosti, uz mnogo lakši oporavak", rekao je za Euronews Srbija dr Nikola Panić.

On je pojasnio da se navođenjem endoskopskog ulstra zvuka može videti što se nalazi sa druge strane zida želuca, odnosno duodenuma. Zatim se napravi "komunikacija" između želuca i pseudociste, uvede stent i izdrenira nakupljena tečnost.

"Zatim gastroskopom možemo da uđemo u pseudocistu i uklonimo nekrotični deo koji se nataložio. Taj nekrotični deo u perspektivi može da pravi problem", pojasnio je on.

Privatna arhiva

Ovakve komplikacije do sada rešavane hirurškim putem

 

Prof. Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović" rekao je da se podizanjem lestvice kvaliteta svojih usluga ta zdravstvena ustanova jos jednom potvrdila kao jedna od vodećih ustanova u lečenju gastrointestinalne patologije.

"Veoma složene endoskopske procedure su samo nastavak visokog nivoa zdravstvene zaštite koje smo građanima Srbije pružali kao COVID bolnica“, rekao je Đukić, a navodi se u saopšternju ustanove.

 

Komentari (0)

Magazin