Život

TV signal, agresivni psi i pivo neprepoznatljivog ukusa: Neobične posledice globalnog zagrevanja

Komentari

Autor: Euronews

23/10/2023

-

23:49

TV signal, agresivni psi i pivo neprepoznatljivog ukusa: Neobične posledice globalnog zagrevanja
TV signal, agresivni psi i pivo neprepoznatljivog ukusa: Neobične posledice globalnog zagrevanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatolozi upozoravaju da bi ova godina mogla da postane najtoplija u istoriji merenja, a ako se trend rasta prosečnih temperatura nastavi i narednih godina, to bi moglo da ima velike ekološke, ali i sociološke posledice.

Pored razornog uticaja na živi svet, neočekivano visoke temperature mogle bi da na čudan način promene svakodnevicu ljudi. 

Euronews predstavlja nekoliko takvih neobičnih posledica koje bismo mogli da očekujemo ukoliko živa u termometru nastavi da se penje:

TV signal bi mogao da se pogorša

Početkom ovog meseca gotovo polovina vlasnika tv prijemnika u Francuskoj imala je slab tv signal, zbog neverovatno toplog oktobarskog vremena.

U Velikoj Britaniji platforma "Freeview" upozorila je da bi visoke temperature na sličan način mogle da remete prijem u nekim delovima zemlje.

Naime, televizijski signal može da oslabi usled visokog vazdušnog pritiska, izazvanog toplim vremenom. Problem je, srećom, obično privremen i rešava se čim pritisak opadne.

Psi mogu postati agresivniji

Nedavna istraživanja pokazala su da napadi pasa mogu da postanu učestaliji tokom vrelih dana, kao i onda kada je zagađenje vazduha povećano.

AP/Matt Dunham

 

Naučna studija sprovedena na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta pokazala je da postoji čak 11 procenata veća šansa da pas ujede čoveka na dan kada je ultraljubičasto zračenje povećano.

"Teret ekstremnih vrelina i zagađenosti vazduha podrazumeva i povećanu agresiju životinja", upozorili su istraživači.

Mogu se javiti nestašice maslinovog ulja

Ekstremne vreline ovog leta uticale su na maslinjake širom Evrope. Zbog niske vlažnosti, stabla masline lakše obolevaju i prerano odbacuju plodove, pa je tako u Španiji, najvećem proizvođaču maslinovog ulja u svetu, proizvodanja pala na oko 620.000 tona ove godine, u poređenju sa ranijim petogodišnjim prosekom od 1,3 miliona tona. 

Ako buduća proleća i leta budu ovako vrela, cene maslinovog ulja bi mogle da odu u nebesa, kao i da se jave nestašice.

Pivo će možda imati drugačiji ukus

Više temperature i suše bi mogle da dovedu do slabije proizvodnje i pada kvaliteta hmelja, koji daje ukus pivu, pokazalo je novo istraživanje.

Studija objavljena u stručnom časopisu "Nature Communications" pokazala je da će proizvodnja ove biljke opasti za četiri do 18 procenata do 2020. godine.

AP/Matthias Schrader

 

Koncentracija gorkih supstanci u hmelju, koje su ključne za prepoznatljiv ukus piva, mogla bi da opadne za 20 do 31 procenat što znači da bi pivo moglo da ima drugačiji ukus, ukoliko svet nastavi da se zagreva.

Školska godina mogla bi da se promeni...

Početkom oktobra škole na Kanarskim ostrvima morale su da se zatvore zbog toga što se taj arhipelag našao na udaru toplotnog talasa, a temperatura je dostizala i 38 stepen Celzijusove skale.

Tokom školske godine vreme je obično blago, a temperature slične prolećnim u ostatku Evrope, tako da većina učionica nema klima uređaje. 

Širom Evrope neočekivano visoke temperature mogle bi tako da izmene trajanje školske godine, a već postoje indicije da će se to desiti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, škole u Detroitu, Filadelfiji i Pitsburgu ovog juna prebačene su na onlajn nastavu, zbog ekstremnih temperatura. 

...kao i radno vreme

I radno vreme moglo bi da se promeni zbog globalnog zagrevanja, naročito za ljude koji rade pod vedrim nebom ili su primorani na duga putovanja. 

To znači da bi i na severu Evrope moglo da se usvoji dvokratno radno vreme, sa pauzama tokom najtoplijeg perioda dana.

Komentari (0)

Magazin