Život

Najstarija osoba na svetu proslavila 117. rođendan: U starosti gubite sluh, ali čujete više, jer čujete život, a ne buku

Komentari

Autor: Guinness World Records

05/03/2024

-

09:29

Najstarija osoba na svetu proslavila 117. rođendan: U starosti gubite sluh, ali čujete više, jer čujete život, a ne buku
Najstarija osoba na svetu proslavila 117. rođendan: U starosti gubite sluh, ali čujete više, jer čujete život, a ne buku - Copyright Printscreen YouTube/La Vanguardia

veličina teksta

Aa Aa

Marija Branjas Morera, najstarija osoba na svetu, u ponedeljak je proslavila svoj 117. rođendan. 

Morera, koja je rođena 4. marta 1907. u San Francisku, manje od četiri godine nakon što su poletela braća Rajt i dve godine pre nego što je počela gradnja Titanika, od osme godine živi u Španiji, a poslednje 23 godine boravi u staračkom domu. Ona je u januaru prošle godine upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svetu, nakon smrti Francuskinje Lusil Randon u 118. godini života.

 

 

"Veoma je zahvalna na svim čestitkama koje je dobila i interesovanju koje je tako veliki broj ljudi pokazao za njeno zdravlje", izjavila je za Ginisovu knjigu rekorda Eva Karera Bois, direktorka staračkog doma u kom Morero boravi.

Morera je i dalje aktivna u svom staračkom domu, a njeno prisustvo na društvenim mrežama održava njena 80-godišnja ćerka.

"Dobro jutro, svete. Danas punim 117 godina. Dogurala sam dovde", napisala je u ponedeljak, citiravši i reči Perea Kazaldige: "Starost je neka vrsta svete tajne. Gubite sluh, ali čujete više, jer čujete život, a ne buku... U svetlu smrti, život dobija specifičnu, konačniju težinu".

 

 

Morera je trenutno 12. registrovana osoba u istoriji koja je dočekala 117. rođendan, a ako doživi 118. biće peta kojoj je to pošlo za rukom.

Ona je u Barseloni provela Prvi svetski rat, Španski građanski rat i Drugi svetski rat, kao i pandemiju Španske groznice, a smatra se da je najstarija osoba koja je uspela da se oporavi od kovida, kojim se zarazila u maju 2020. Ima troje dece, 11 unuka i 13 praunuka.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najdugovečnija osoba ikada je Francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je rođena 21. februara 1875, a živela je 122 godine i 164 dana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin