Život

Tajfun i Tatrenka stigli iz Češke: Stado bizona u Nacionalnom parku Fruška gora bogatije za dva nova člana

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

16:20

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Stado bizona u Nacionalnom parku Fruška gora postalo je bogatije za dva nova člana – mužjaka po imenu Tajfun i ženku po imenu Tatrenka koji su stigli iz Češke.

Stado bizona na Fruškoj gori postoji od 2022. godine, a projekat je pokrenut je pre više od sedam godina nakon posete stručnjaka iz Poljske. 

TANJUG/ Nacionalni park Fruška gora

 

Prema rečima zamenika direktora Nacionalnog parka Fruška gora Dragana Vidovića u superćelijskoj oluji prošle godine nastradao je mužjak Đuka i zbog toga je doneta odluka da se uvezu dva nova bizona.

"Mi smo od novembra pokrenuli novu proceduru za uvoz mužjaka i nabavku potrebnih saglasnosti od Ministarstva za zaštitu životne sredine, Naučno-veterinarskog instituta i sve ostale potrebne papire za carinu da bi bizoni bili kod nas", rekao je Vidović za Tanjug.

TANJUG/ Nacionalni park Fruška gora

 

Iako su bizoni Tajfun i Tatrenka prošli sve analize u Češkoj, u Srbiji ipak moraju da budu u karantinu 40 dana.

"Ovde se takođe oni adaptiraju, pogotovo na nove klimatske uslove i vrše se sad analize nakon naše ishrane i njihovog boravka ovde, nakon čega će biti pušteni sa stare četiri ženke u ograđeni prostor od 120 hektara“, kazao je Vidović.

Vidović je dodao i da dovođenje bizona iz Češke podstiče biodiverzitet regije, ali i naglašava kritičnu važnost očuvanja ugroženih vrsta. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin