Život

Zastrašujući "zmaj" sa rasponom krila od sedam metara bio je najveći reptil u Australiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

22:50

Zastrašujući "zmaj" sa rasponom krila od sedam metara bio je najveći reptil u Australiji
Pronađen fosil u Australiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pterosaurus - leteći reptil sa procenjenim rasponom krila od sedam metara, bio je najveći reptil u Australiji, saopšteno je sa Univerziteta u Kvinslendu.

Kandidat za doktorat Univerziteta u Kvinslendu Tim Ričards, iz laboratorije koja proučava dinosauruse, vodio je istraživački tim koji je analizirao fosil vilice ovog stvorenja, otkriven u zemlji Vanamara, blizu Ričmonda u severozapadnom Kvinslendu.

"To je najbliže zmaju u stvarnom životu. Novi pterosaur, koji smo nazvali Thapunngaka shawi, bio bi zasrašujuća zver, sa ustima nalik koplju i rasponom krila od sedam metara", rekao je Ričards.

Veruje se da je ovaj pterosaurus nekad iznad Australije - toliko davno da je lebdeo iznad unutrašnjih mora, a ne pustinje.

Ime Thapunngaka shawi znači "Šavi usta od koplja", pri čemu se druga polovina odnosi na njenog otkrivača Len Šavija. Ime roda, Thapunngaka, nadahnuto je sada izumrlim jezikom naroda Vanamara, jednog od australjskih naroda.

Pterosauri su naseljavali Zemlju pre 66 miliona godina pre nego što je smrtonosni udar asteroida okončao vladavinu dinosaurusa, što se dogodilo pre 228 miliona godina. Odlikuju se time što su prvo stvorenje kičmenjaka - to jest stvorenje s kičmom - koje je poletelo. Najpoznatiji pterosaurus je pterodaktil, zbog čega su pterosauri često pogrešno poznati kao pterodaktili.

Komentari (0)

Magazin