Život

"Parlamentarna grupa pas": Pokrenuta inicijativa da u Bundestag mogu da uđu psi zaposlenih i poslanika

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

09:47

"Parlamentarna grupa pas": Pokrenuta inicijativa da u Bundestag mogu da uđu psi zaposlenih i poslanika
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U nemačkom Bundestagu od prošle godine postoji "Parlamentarna grupa pas" čiji je cilj da ljubimcima zaposlenih bude dozvoljen pristup Bundestagu.

Grupu čini 20 zaposlenih u parlamentu i 60 poslanika iz svih stranaka, prenosi danas Deutsche Welle.

Jens Bek iz redova stranke FDP, koji je i predsednik te parlamentarne grupe smatra pogrešnim što kućni red Bundestaga tako kategorički isključuje boravak pasa u kancelarijama parlamenta.

Propisi jasno govore da uz skutere i bicikle takođe nije dozvoljeno unositi životinje u zgrade Bundestaga, a jedini izuzetak su policijski službeni psi. Članovi ove parlamentarne grupe bili bi zadovoljni kad bi se dopustilo uvođenje pasa u bar jednu zgradu Bundestaga, a najbolje bi bilo da to bude u delu koji ima uređenu okućnicu.

Prvi uspeh "Parlamentarne grupe pas" je da će ubuduće u Bundestag moći da uđu psi pomagači, odnosno psi koji su posebno obučeni da pomažu osobama s invaliditetom ili hroničnim bolestima u svakodnevnom životu.

Nakon testiranja, ovi psi smeju da prate svoje vlasnike svuda u Nemačkoj, u lekarsku ordinaciju, u supermarket, a uskoro će to biti moguće i u Bundestagu, navodi DW.

"Parlamentarna grupa pas" radi i na drugim temama. Oni rade na temama kao što su ilegalna trgovina štencima, propisi o priznavanju terapijskih pasa, ali i o tome da na drugim radnim mestima bude dozvoljeno da se u kancelariju uvode svoji psi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin