Život

Kako da vaši ljubimci budu poslušni: Naučnici otkrili efikasan metod za dresuru pasa

Komentari

Autor: Aberystwyth University

19/03/2024

-

22:00

Kako da vaši ljubimci budu poslušni: Naučnici otkrili efikasan metod za dresuru pasa
Pas - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dresiranje pasa može biti mukotrpan proces, za koji nema proverenog recepta, ali naučnici smatraju da su na tragu efikasne metode koja čini da se ljubimci bolje ponašaju. 

Stručnjaci Aberistvit univerziteta u Velsu otkrili su da psi koji su obučavani da prepoznaju različite mirise uspešnije obavljaju i ostale vrste zadataka. 

Od ranije je poznato da ta dresura unapređuje sposobnost pasa da rešavaju određene kognitivne zadatke, ali su ranija istraživanja bila usmerena na poređenje profesionalno obučavanih radnih pasa, poput onih koji su specijalizovani za potragu i spasavanje ljudi.

Studija koju su sproveli naučnici Aberistvit univerziteta u saradnji sa Emom Stoker, vlasnicom firme "Puppy Plus" iz Njutona u Britaniji, sugerišu da i svi drugi psi mogu bolje da se nose sa kognitivnim zadacima.

Tim je testirao životinje koje su bile do određene mere dresirane, tako što su im zadali dva zadatka, koji su od njih zahtevali samokontrolu.

U jednom eksperimentu trebalo je da zaobiđu providnu prepreku, kako bi došli do hrane, a u drugom je trebalo da promene izbor između dve činijice, u zavisnosti od toga u kojoj se nalazi hrana.

Unsplash/Eric Ward

 

Rezultati studije objavljeni u časopisu "Animals" pokazali su da su psi trenirani da prepoznaju mirise bili bolji u obavljanju tih zadatka od onih koji nisu.

Novo istraživanje demonstrira da ta dresura poboljšava sposobnost pasa da izbegnu impulsivno ponašanje i obave specifičan zadatak.

Ta sposobnost, poznata kao kontrola inhibitorna kontrola, poboljšava sposobnosti pasa u rešavanju problema. Što je još važnije, smatra se da je upravo impulsivno ponašanje glavni razlog neželjenog ponašanja kod pasa, poput vršenja nužde na nepredviđenim mestima i uništavanja stvari, tako da novo otkriće sugeriše da bi obukom u prepoznavanju mirisa vlasnici pasa mogli da pomognu svojim ljubimcima da se bolje ponašaju.

Komentari (0)

Magazin