Život

Odlazak tvorca legendarnog Spektruma 48K: Pionir kućnih računara preminuo u 81. godini

Komentari

Autor: Gardijan

16/09/2021

-

22:05

Odlazak tvorca legendarnog Spektruma 48K: Pionir kućnih računara preminuo u 81. godini
Klajv Sinkler - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ser Klajv Sinkler, pronalažač i preduzetnik koji je zaslužan za masovan ulazak računara u britanske domove, preminuo je u 81. godini posle duže bolesti.

Sinkler je izmislio džepni digitron, ali je najpoznatiji bio zbog popularizacije kućnih računara jer je omogućio da ih britanske radnje prodaju po veoma povoljnim cenama.

Mnogi današnji stručnjaci svoje prve korake napravili su na nekadašnjim ZX modelima računara.

Školu je napustio sa 17 godina i radio četiri godine kao tehnički novinar kako bi sakupio novac za osnivanje firme Sinkler Rejdioniks. 

profimedia

 

Početkom 1970. izmislio je seriju kalkulatora koji su bili dovoljno mali da mogu da stanu u džep. 

Njegov prvi kućni računar, nazvan ZX80 doneo je pravu revoluciju na tržištu. Sa cenom od 79.95 funti ako ga kupite rasklopljenog ili 99.95 funti ako želite da vam stigne u jednom komadu, koštao je četvrtinu cene u odnosu na ostale računare koji su bili u ponudi u to vreme. Model ZX80 prodat je u 50.000 primeraka, dok je njegov naslednik ZX81, koji je koštao 69.95 funti, prodat u 250.000 primeraka. 

Godine 1982. predstavio je kompjuter ZX Spectrum 48K kojim je u to vreme uveo revoluciju na britansko tržište kompjuterskih igara. 

Zbog velikog uspeha, 1983. dodeljena mu je titula Ser.

profimedia

 

Postao je poznat i zbog jednog izuma koji nije postao dovoljno zapažen. U pitanju je specijalno električno vozilo Sinkler C5 u koje je uložio popriličnu svotu novca za istraživanje i razvoj. Vozilo na tri točka predstavio je 1985. godine ali nije ostvario uspeh kojem se nadao jer tricikl nije dobio dobre kritike. 

profimedia

 

Sledeće godine svoj posao sa računarima prodao je kompaniji Amstrad. 

Izumima se bavio i dalje, pa je napravio mini Sinkler televizor TV80 koji, isto kao i tricikl, nije dobio dovoljnu pažnju javnosti.

(Priredio A. T.)

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ljiljana

17.09.2021 07:24

Veoma zanimljivo. Ovo zna malo ljudi. Odličan članak.

Magazin