Život

BBC: Zašto su Srbi "slabi" na "Mućke" i Bojsija

Komentari

Autor: BBC

20/09/2021

-

23:11

BBC: Zašto su Srbi "slabi" na "Mućke" i Bojsija
BBC: Zašto su Srbi "slabi" na "Mućke" i Bojsija - Copyright Tanjug/Milica Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Samo budale i konji" prevedena kao "Mućke" ostaje kulturni fenomen u Srbiji i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, gde je često emitovana i titlovana, što znači da su svi znali naslov i fraze na engleskom jeziku, piše britanski BBC.

U tekstu koji govori o posebnoj vezi popularnog Bojsija i Srbije, navodi se da je ljubav bila više nego uzvraćena.

BBC piše da će preminuli britanski glumac Džon Čalis dobiti ulicu u Beogradu, čime će jedno mesto u srpskoj prestonici "uvek imati odjek Pekama", dodajući da je to najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Fizioterapeut Željko Ðekić često se pozdravljao izrazom "Lavli Džabli" (Lovely jubbly) u klinici u blokovima na Novom Beogradu, koji ima arhitektonske sličnosti sa Pekamom u kome se dešava radnja serije, što je još jedan od razloga zbog kojeg "ludorije braće Troter tako snažno odjekuju u Srbiji".

"Mućke su moje detinjstvo. U spavaćoj sobi u kojoj smo moj brat i ja odrastali još postoji uramljeni poster Del Boja, Rodnija i Bojsija. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara", rekao je Ðekić.

Zbog smrti glumca koji je tumačio lik Bojsija još se mnogim ljudima u Beogradu mešaju osećanja tuge i ljubavi. Jedna od njih je Dragana Pavlović koja za BBC kaže da joj je žao, te da je on bio neverovatan glumac i veliki čovek.

"Naš mentalitet je sličan", rekla je Jelena Kraljević, "način na koji pokušavamo da spojimo kraj sa krajem i želja da postanemo milioneri".

profimedia

 

Trajna popularnost serije u regionu ponekad iznenadi i njene glumce, pa je tako Nikolas Lindharst, koji je glumio Rodnija Trotera rekao da se osećao "kao Kraljica" prilikom posete Crnoj Gori, jer su gosti jednog restorana ustajali i pozdravljali ga aplauzom.

Ipak, Čalis je stvorio možda najjače veze od svih glumaca, a njegove posete Beogradu prošle godine dovele su do snimanja dokumentarnog filma "Bojsi u Beogradu" u kome je prikazan ogroman broj ljudi koji je došao da ga pozdravi i zatraži autogram u knjizi.

Takođe, on je na društvenim mrežama redovno pisao lepe reči o Srbiji, a neposredno pred smrt dobio je počasno državljanstvo, preneo je BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin