Život

Snimanje obustavljeno dok se ne završi istraga tragedije na setu filma Aleka Boldvina

Komentari

Autor: Tanjug, Variety

25/10/2021

-

08:45

Snimanje obustavljeno dok se ne završi istraga tragedije na setu filma Aleka Boldvina
Snimanje obustavljeno dok se ne završi istraga tragedije na setu filma Aleka Boldvina - Copyright Roberto E. Rosales/Albuquerque Journal)/The Albuquerque Journal via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Alek Boldvin je vežbao izvlačenje revolvera iz futrole, nakon čega ga je uperio u kameru tokom probe na setu filma "Rast" kada je oružje opalilo i pogodilo u grudi kinematografa, navodi se u pismenom iskazu za sud, objavljenom u nedelju.

Ta izjava pod zakletvom pruža dodatne detalje o slučajnoj pucnjavi prošlog četvrtka, 21. oktobra, u Novom Meksiku u kojoj ubijena 42-godišnja Halina Hačins i ranjen režiser Džoel Souza, prenosi agencija Rojters.

Boldvinu je bio dat scenski pištolj i rečeno mu je da "hladan", što u filmskom žargonu znači da nije napunjen i da je bezbezdan, navode vlasti Santa Fea u sudskim dokumentima.

"Džoel je izjavio da je Alek sedeo na klupi na snimanju scene u improvizovanoj crkvi, i da je vežbao unakrsno izvlačenje pištolja. Džoel je rekao da je gledao preko ramena Hačinsovu, kada je čuo zvuk nalik udarcu biča, a zatim glasan pucanj", navodi se u izjavi.

Hačins je tada pogođena u predelu grudi, navodi se u dokumentu.

"Džoel se tada nejasno seća kako se Hačinsova žalila na stomak i kako se uhvatila za njegov srednji deo. Džoel je takođe rekao da je Hačinsova počela da se tetura unazad i da je pala na zemlju", dodaje se u izjavi.

Halina Hačins je rekla da ne oseća noge, izjavio je Rid Rasel, kamerman koji je stajao pored nje u vreme pucnjave.

Izbezumljeni Boldvin (63) fotografisan je u subotu ispred hotela u Santa Feu kako se grli i razgovara sa Mejtuom Hačinsom, mužem Haline Hačins, i njihovim devetogodišnjim sinom.

Producenti filma "Rust" odlučili su da obustave snimanje, sve dok se ne istraže okolnosti smrti direktorke fotografije i ranjavanja reditelja.

"Dok prolazimo kroz ovu krizu, doneli smo odluku da zatvorimo set dok se ne završe istrage“, navodi se u saopštenju produkcijske kuće koja stoji iza vesterna "Rust".

Prema pisanju američkog Variety, iz produkcije su podvukli da daju punu podršku reditelju koji se oporavlja, a da i sami sprovode internu istragu da li su i na koji način poštovani bezbednosni protokoli.

Niko nije optužen za fatalni incident

Za sada, niko nije optužen za fatalni incident tokom probe u četvrtak na ranču Bonanza Krik u blizini Santa Fea, a šerifova kancelarija nastavlja istragu.

Više medija i društvenih mreža izrazilo je zabrinutost u vezi sa bezbednosnim protokolima na snimanju niskobudžetnog filma, dok je kamerman Rid rekao da je snimateljska ekipa imala problema sa produkcijom, jer im nisu isplaćene zarade i obezbeđen adekvatan smeštaj. Prema njegovim rečima, šestoro članova ekipe je napustilo snimanje filma.

Serž Svetnoj, glavni električar angažovan na snimanju filma, rekao je u objavi na Fejsbuku da je držao Hačinsovu za ruke dok je umirala i za njenu smrt je okrivio "nemar i neprofesionalizam".

Veb sajt TMZ.com, pozivajući se na neidentifikovane izvore povezane sa produkcijom, navodi da su pištolj koji je dat Boldvinu ranije koristili članovi posade za vežbe gađanja mete van seta, koristeći prave metke.

Pokrenuta je i peticija, koju je do sada potpisalo preko 22.000 ljudi,  između ostalih i glumci Olivija Vajld i Holand Tejlor, a u kojoj se navodi i molba Aleku Boldvinu da upotrebi svoj ugled i moć koji ima u holivudskoj industriji kako bi došlo do promena i zabrane upotrebe bilo koje vrste oružja na snimanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin