Život

Tinejdžerka iz Belgije u pohodu na Ginisa: Zara Raderford stigla na prvu azijsku stanicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/12/2021

-

09:17

Tinejdžerka iz Belgije u pohodu na Ginisa: Zara Raderford stigla na prvu azijsku stanicu
Zara Raderford - Copyright Flyzolo.com

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžerka Zara Raderford (19) doletela je iz Rusije u Seul, prvu azijsku stanicu u pokušaju da postane najmlađa žena koja je samostalno letela oko sveta, i da se tako upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

"Bilo je izazovno", rekla je Raderford novinarima na međunarodnom aerodromu Gimpo nakon što je stigla iz Vladivostoka u svom prilagođenom ultralakom avionu "Šark", najbržem mikrolakom avionu na svetu.

U avgustu je devojka britansko-belgijskog porekla krenula sa aerodroma Kortrijk-Vevelgem u zapadnoj Belgiji na putovanje dugo 51.000 km, koje će obuhvatiti pet kontinenata i 52 države, uključujući SAD, Grenland, Rusiju i Kolumbiju.

Odluka ove devetnaestogodišnjakinje možda i nije toliko čudna ako se zna da Zara dolazi iz pilotske porodice. Njen otac je iz Engleske, a majka iz Belgije, i oboje su piloti, kao i njen mlađi brat koji je dobio licencu da se bavi ovim poslom. 

Flyzolo.com

 

"Prvo je put oko sveta trebalo da bude samo avantura tokom pauze između srednje škole i fakulteta. Kada mi je to prvi put palo na pamet, nisam ni znala da bih bila najmlađa osoba koja će to pokušati. Tek kada sam se upustila u malo dublja istraživanja, shvatila sam da bih mogla da budem prva osoba iz Belgije i ujedno najmlađa žena koja će sama ovako obići svet", rekla je Raderford.

Leti ultralakim "Šark" avionom, koji je najbrža ultralaka letelica na svetu - može da razvije brzinu do 300 km/h.  Ruta kojom će putovati, napravljena je tako da se ispune kriterijumi Ginisove knjige svetskih rekorda koji podrazumevaju da se neki put zove "put oko sveta". Planirano je da prođe kroz 52 zemlje i dva puta preko Ekvatora.

"Neverovatno sam uzbuđena. Znam da ću naići na mnogo izazova, ali ću ujedno i upoznati mnogo različitih kultura. Najviše se radujem Južnoj Americi i Grenlandu", naglašava.

Putovanje bi trebalo da traje između dva ili tri meseca, ali će, naravno, sve zavisiti od vremenskih uslova.

Komentari (0)

Magazin