Život

Gojang: Grad koji je postao opsednut mačkama

Komentari

Autor: CNN

15/06/2021

-

21:24

Gojang: Grad koji je postao opsednut mačkama
Gojang: Grad koji je postao opsednut mačkama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski grad Gojang poznat je po čuvenom festivalu cveća. Ipak, lokalna vlada uložila je mnogo truda kako bi grad postao unikatniji i prepoznatljiviji po nečemu konkretnijem.

Ideja da mačke postanu simbol grada, prvi put se javila tokom jednog sastanka 2013. godine, kada je jedna devojka navela da bi mogla da se iskorosti sličnost između naziva grada i korejske reči za mačku "gojang-ji".

Čoj Seo-jong, službenica za odnose s javnošću koja se bavila gradskim društvenim mrežama, predložila je da isprobaju tu kampanju na gradskoj Fejsbuk stranici, pa je nacrtala maskotu, navodi CNN.

Kako je šala postala stvarnost?

U Južnoj Koreji mačke su se nekada smatrane lukavim stvorenjima koja donose nesreću, ali Čoj je želela da im pruži šansu.

Fejsbuk stranica grada je u to vreme imala oko 2.000 pratilaca, a čim su objavili fotografiju nacrtane mačke dobila je veliku bazu obožavalaca na društvenim mrežama.

Danas gradske platforme na društvenin mrežama, uključujući i Fejsbuk, imaju više od pola miliona pratilaca.

Slike mačke Gojang-gojang-ji mogu se videti i u holu gradske skupštine.

Moć mačaka na društvenim mrežama

Mačke dominiraju društvenim mrežama širom Azije, a Južna Koreja nije izuzetak. Hik, potpuno bela mačka koja živi na popularnom južnokorejskom ostrvu Jeju, ima više od 190.000 pratilaca na Instagramu.

Maca lutalica pronašla je dom kod jednog meštana koji joj je otvorio Instagram profil kako bi objavljivao simpatične fotografije.

Novootkrivena popularnost mačaka često se pripisuje savremenom načinu života i povećanju domaćinstava sa jednom osobom u Južnoj Koreji. Poznato je da mačke zahtevaju manje pažnje i brige od pasa. Mnogi ljudi tvrde da im gledanje video snimaka sa mačkama pruža emotivno lečenje.

(prevela: T.S.)

Komentari (0)

Magazin