Život

Fotografa iz Srbije usvojio poglavica plemena Masai: Kad oni piju iz bare, ja pijem iz bare

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

09:36

Fotografa iz Srbije usvojio poglavica plemena Masai: Kad oni piju iz bare, ja pijem iz bare
Fotografa iz Srbije usvojio poglavica plemena Masai: Kad oni piju iz bare, ja pijem iz bare - Copyright TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

veličina teksta

Aa Aa

Poznatog srpskog fotografa Marija Leonea Bralića usvojio je poglavica afričkog plemena Masai, koje nastanjuje oblast u centralne Tanzanije.

Jedini kriterijum na osnovu koga stranac može postati deo plemena Masaia jeste plemenitost, a na predlog poglavice ovog plemena, veće staraca odlučivalo je godinu dana, nakon čega je Bralić primljen u porodicu poglavice Masai plemena.

Reč je o plemenu gde je moral iznad svega, čiji pripadnici ne znaju za laž i neiskrenost, i po tome su poznati po celoj Africi.

 

 


Bralić je zbog svog fotografskog posla, ali i velike strasti prema moreplovstvu, često boravio u Africi, pa je tako i došao u kontakt sa pripadnicima plemena Masai i sprijateljio se najpre sa sinom poglavice.

"Ja sam njima pomagao oko nekih izvora vode, kad oni piju iz bare, ja pijem iz bare. Uveče stave drvo u pepeo pa ujutru sa mlekom grizu ćumur, to sam radio i ja. Taj ćumur služi zapravo za detoksikaciju, ako piješ vodu koja nije čista odnosno ima amebe i slično, taj ćumur zapravo uništi to. Kao četkicu za zube koristio sam što i oni - drvo bodljikavog grma koga oni ne preseku nego rascvetaju i onda time čačkaju zube. To ima ukus mentola i izuzetno je za zdravlje zuba", ispričao je Bralić za Tanjug.

"Sve što oni rade ja to poštujem i primenjujem, i oni su se tome čudili. Na svahiliju su me, dok me nisu usvojili kao svog, nazivali 'muzungu', što znači stranac, ali i pored toga, poglavica je kazao da je plemenitost osobina koja me je preporučila za to da postanem deo njihove porodice", rekao je srpski fotograf.

 

 


Bralić je pokrenuo svoju fondaciju - humanitarnu organizaciju "Oazis" koja za cilj ima pomoć mladim i talentovanim pripadnicima Masai plemena koji nemaju uslova da se bave onim za šta su talentovani. Takođe, delatnost ove fondacije nije ograničena samo na Afriku, već su u planu akcije i u Srbiji.

"Cilj humanitarne organizacije koju smo pokrenuli sa nekoliko mojih prijatelja je da barem jednom godišnje nađemo osobu kojoj možemo da promenimo život. Recimo, ako je ta osoba, neki talentovani radnik na plaži, ja mogu da mu za nekoliko hiljada dolara napravim radionicu, kupim alate, da unapredi svoj posao pa će da zaposli svoju rodbinu i to će iz korena promeniti njegov život", naveo je on.

"Ovde u Srbiji imamo jednu mladu slikarku koja radi kao prodavačica cipela. Jako je talentovana, ali ima finansijskih problema. Želimo da joj omogućimo finansije za godinu dana, kako bi tokom tog perioda mogla da se bavi isključivo umetnošću", kaže Bralić.

 

 

 

On već godinama živi na relaciji Beograd-Afrika, a svoju porodicu u Masai plemenu posećuje svake godine i u njoj boravi po nekoliko meseci.

Bralić kaže da u životu nikada nije digao objektiv na nešto što je ružno ili šokantno.

"Ja sam izabrao vizuelnu umetnost, fotografiju i film, kako bih širio saznanja o nekim lepim detaljima i stimulisao ljude da budu usredsređeni na lepo", navodi Bralić.

 

Komentari (1)

Mirjana

21.06.2021 20:01

Svaka cast ! Vasu plemenitost pokazuje i to sto ste naklonjeni samo lepom i dobrom. Retka osobina.

Magazin