Život

Američki istražitelji sumnjaju da su pronašli Faberžeovo jaje na jahti ruskog oligarha

Komentari

Autor: Guardian, CNN

21/07/2022

-

23:15

Američki istražitelji sumnjaju da su pronašli Faberžeovo jaje na jahti ruskog oligarha
Američki istražitelji sumnjaju da su pronašli Faberžeovo jaje na jahti ruskog oligarha - Copyright AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Američki istražitelji sumnjaju da su pronašli jedno Faberžeovo jaje na zaplenjenoj jahti ruskog oligarha na Fidžiju, rekla je zamenica američkog državnog tužioca Lisa Monako na bezbednosnom forumu u Aspenu.

"Da pređemo na sočne stvari – jahte. Pronašli smo neke zaista zanimljive predmete, poput Faberžeovog jajeta za koje treba da utvrdimo autentičnost. Postaje sve zanimljivije", navela je Monako, preneo je Gardijan.

Zamenica državnog tužioca nije imenovala jahtu na kojoj je potencijalno neprocenjiv predmet pronađen, ali je rekla da je jahta trenutno ukotvljena u zalivu San Dijega nakon što je dovezena iz Fidžija.

Jahtu vrednu 300 miliona dolara, u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, američki zvaničnici za sprovođenje zakona sa Fidžija dovezli su u zaliv San Dijego krajem prošlog meseca, gde je i dalje usidrena, navodi CNN.

Kako se navodi, kao deo inicijative Ministarstva pravde SAD "KleptoCapture" i multinacionalne radne grupe pod nazivom REPO -- ruske elite, opunomoćenici i oligarsi -- SAD i njeni saveznici zaplenili su milijarde dolara vrednu sankcionisanu rusku imovinu od marta.

Inicijative su pokrenute nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, kako bi iz Rusije iscrpila resurse korišćene za održavanje njenih ratnih napora.

Faberžeova jaja postala su sinonim za bogatstvo i luksuz još od kako je ruski car Aleksandar Treći 1885. godine naručio od mladog juvelira da napravi jedno za njegovu suprugu Mariju. Nakon toga, izrada skupocenih jaja postala je višedecenijska tradicija Romanovih.

Faberže je kreirao samo 50 jaja za kraljevsku porodicu, a nisu sva preživela do danas, piše Gardijan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin