Život

Tasmanijski đavoli doneti na ostrvo u Australiji da im se sačuva populacija, pa im istrebili pingvine

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

11:21

Tasmanijski đavoli doneti na ostrvo u Australiji da im se sačuva populacija, pa im istrebili pingvine
Tasmanijski đavoli doneti na ostrvo u Australiji da im se sačuva populacija, pa im istrebili pingvine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tasmanijski đavoli istrebili su čitavu vrstu malih pingvina na malom australijskom ostrvu Marija.

Ostrvo Marija, površine 116 kvadratnih kilometara, nalazi se u  Tasmanijskom moru. Bilo je dom za oko 3.000 parova gnezdećih malih pingvina kada su 2012. godine tamo dovedeni tasmanijski đavoli kako bi se spasili od istrebljenja, piše Gardijan.

Međutim, plan da se spasu tasmanijski đavoli stvaranjem geografski izolovane populacije koja ne bi obolevala od različitih zaraza i smrtonosnog tumora lica, doveo je do istrebljenja pingvina.

Na ostrvo je 2012. godine doneto 28 tasmanijskih đavola, a do 2016. bilo ih je oko 100.

Erik Veler, osnivač organizacije za zaštitu ptica na Tasmaniji, rekao je da je tužno što su pingvini istrebljeni, ali da ga to ne iznenađuje.

"Svaki put kada ljudi namerno ili slučajno dovedu sisare na okeanska ostrva, ishod je uvek katastrofalan za neku vrstu ptica. Gubitak 3.000 parova pingvina je veliki udarac" rekao je Vehler.

Izveštaj iz 2011. godine koji je sprovelo Tasmansko odeljenje za primarne idustrije, parkove, vode i životnu sredinu, predviđao je da bi uvođenje ovih životinjica imalo negativan uticaj na male kolonije pingvina.

Vlada Tasmanije oglasila se i rekla da je program spasavanja tasmanijskih đavola praćen i da će se nastaviti, jer je bitan za održavanje populacije.

Komentari (0)

Magazin