Život

Neobična tradicija britanske kraljevske porodice: Pčele kraljice Elizabete II "obaveštene" o njenoj smrti

Komentari

Autor: Daily Mail

13/09/2022

-

09:00

Neobična tradicija britanske kraljevske porodice: Pčele kraljice Elizabete II "obaveštene" o njenoj smrti
AP/Chris Jackson - Copyright AP/Chris Jackson

veličina teksta

Aa Aa

Pčele iz kraljevskiih košnica koje se nalaze u vrtovima Bekingemske palate "obaveštene su" o smrti kraljice Elizabete II.

Neobična tradicija britanske kraljevske porodice podrazumeva da zvanični pčelar obavesti pčele kada premine monarh i otkrije im da imaju novog gospodara.

Džon Čepl, koji već 15 godina čuva kraljevske pčele, rekao je za Daily Mail da je dobio zadatak da ih informiše o tome da je kralj Čarls III njihov gazda i da treba da ga "dobro paze".

"Tradicija nalaže da kad neko umre, izgovorite malu molitvu i stavite crnu lentu na košnice. To se radi u slučaju da umre gospodar ili gospodarica košnica, neko ko je važan porodici, a teško da je neko važniji od kraljice", rekao je Čepl, objasnivši potom kako izgleda ritual.

"Kucnete na svaku košnicu i kažete: 'Gospodarica je mrtva, ali nemojte da idete. Vaš gospodar će biti odbar prema vama'", dodao je pčelar, koji je već obišao sve košnice u Klarens hausu, a potom i u Bekingemskoj palati.

Kraljica Elizabeta II, koja je preminula 8. septembra u 86. godini života, navodno je volela pčele i držala košnice na nekoliko imanja. 

Pored upotrebe u kraljevskoj kuhinji, med je takođe prodavan u humanitarne svrhe.

Čuvanje pčela je kraljevska tradicija u mnogim monarhijama, a prema verovanju, ukoliko pčele ne budu obaveštene o smrti njihovog gospodara, cela kolonija može da napusti košnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin