Život

I krave krive za efekat staklene bašte: Novozelandski stočari uskoro će morati da plaćaju "porez na gasove"

Komentari

Autor: Euronews

06/12/2022

-

14:00

I krave krive za efekat staklene bašte: Novozelandski stočari uskoro će morati da plaćaju "porez na gasove"
I krave krive za efekat staklene bašte: Novozelandski stočari uskoro će morati da plaćaju "porez na gasove" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Novog Zelanda želi da nametne poljoprivrednicima poseban porez na štetne gasove koje emituje njihova stoka, a taj potez tamošnji mediji nazvali su "porezom na gasove".

Državni namet uglavnom se tiče metana koji kroz gasove, podrigivanja i fekalije ispuštaju goveda, a to jedinjenje važi za jedan od glavnih izazivača efekta staklene bašte.

Smatra se da je sektor stočarstva odgovoran za više od polovine emisija štetnih gasova u Novom Zelandu, a novi porez trebalo bi da doprinese cilju vlade te zemlje da do 2050. postane klimatski neutralna i smanji emisiju metana za deset procenata do 2030.

Inače, od 2008. godine druge grane privrede u Novom Zelandu plaćaju poreze za emisiju metana, a sada će im se pridružiti i poljoprivrednici.

U Novom Zelandu ima više od 50.000 poljoprivrednih domaćinstava sa više od 10 miliona krava i 26 miliona ovaca.

Poljoprivredni sektor zaslužan je za više od polovine izvoza te zemlje, koja je i najveći izvoznik mleka i mlečnih prerađevina na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin