Život

Zadivljujuće slike Aurore australis: Prelepe svetlosne emisije na noćnom nebu Novog Zelanda

Komentari

Autor: Gardijan

28/03/2023

-

10:34

Zadivljujuće slike Aurore australis: Prelepe svetlosne emisije na noćnom nebu Novog Zelanda
Novi Zeland - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aurora australis je uvek vidljivija na nebu Novog Zelanda i Australije tokom jeseni i zime – počev od marta na južnoj hemisferi – ali ovog meseca, južno svetlo je bilo vidljivije nego obično, kažu analitičari. 

Aurore – prelepe svetlosne emisije na noćnom nebu – vide se kada izbijaju sunčeve pege, izazivajući solarne oluje koje šalju materijal sa Sunca ka Zemlji, piše Gardijan.

"Tokom poslednjih nekoliko nedelja videli smo neke zaista, zaista dobre aurore. Otprilike u ovo doba godine, blizu ekvinocija, magnetno polje Sunca i Zemljino magnetno polje se postavljaju na takav način da ako dođe do solarne oluje, materijali vrlo lako padaju u Zemljino magnetno polje", kaže Ijan Grifin, astronom i direktor Otago muzeja.

profimedia

 

Južna svetla su obično vidljivija sa južnog ostrva Novog Zelanda, ali poslednjih nedelja svetlosna emisija je bila toliko sjajna da je bila vidljiva čak na severu do Oklanda na Severnom ostrvu.

"Lovci" na aurore u potrazi za najboljom fotografijom

Za Džejmsa O’Dea, koji živi u gradu Kalverden na južnom ostrvu, jurnjava za aurorom je "avantura" za kojom se bavio poslednje dve godine, nakon što je postao deo, kako je nazvao, rastuće zajednice entuzijasta.

"To zaista postaje pomalo zavisnost, jer uvek pazite kada bi mogla biti sledeća aurora", kaže O’Dea. On i njegovi prijatelji koriste aplikacije da bi ih upozorili na potencijalne datume uočavanja aurore i oslanjaju se na vremenske karte da bi pronašli lokacije sa dovoljno jasnim nebom za fotografije.

profimedia

 

Jedna od privlačnosti fotografije aurore je šansa da se vidi nešto što ljudsko oko ne može da opazi, dodao je on.

Prošlog petka, O’Dea je pronašao spektakularne poglede na auroru australis u Kaikuri, priobalnom gradu severno od Krajstčerča, koji je bio jedan od retkih delova Južnog ostrva koji nije pokriven oblacima, rekao je on. Jedina prepreka za snimanje prizora bilo je prisustvo svetlosnog zagađenja – neke od njih od oko 30 turista koji su svojim mobilnim telefonima slikali u blizini.

Ali sa populacijom Novog Zelanda od pet miliona ljudi na području veličine Britanije, postoje "mnoga" mesta dovoljno mračna da se vide spektakularne aurore, kaže Grifin – posebno južno od Krajstčerča na Južnom ostrvu, na bilo kojoj lokaciji gde nema jarke gradske svetlosti.

Sunčev ciklus traje oko 11 godina, rekao je Grifin, tako da će aurore verovatno biti izraženije na noćnom nebu Novog Zelanda sve do perioda solarnog maksimuma, koji će se desiti negde pre 2026. – dajući lovcima na auroru još nekoliko godina da usavrše svoje snimke.

Komentari (0)

Magazin