Život

Selfi sa sveštenicima ispred Prajd info centra: "Odnos između LGBT aktivista i SPC ne mora da bude neprijateljski"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/05/2023

-

21:18

Selfi sa sveštenicima ispred Prajd info centra: "Odnos između LGBT aktivista i SPC ne mora da bude neprijateljski"
Pride Info Centar/CRD - Copyright Pride Info Centar/CRD

veličina teksta

Aa Aa

Društvenim mrežama danas kruže fotografije nastale tokom priprema za Spasovdansku litiju u Beogradu na kojima su kadar podelili sveštenici Srpske pravoslavne crkve i aktivisti "Beograd Prajd" organizacije. 

Prema rečima Gorana Miletića, programskog direktora organizacije Civil Rights Defenders i direktora "Beograd Prajda", fotografije su nastale vrlo spontano.

"U to vreme smo u Prajd Info Centru imali neki program koji je vezan za obeležavanje Dana borbe protiv homofobije. Pošto su se sveštenici duže zadržali na, kako su rekli, probi litije, razgovarali su sa aktivistima koji su izašli ispred i onda su sa njima napravili i selfije. Ništa se negativno nije dogodilo, niti je bilo bilo kakvih provokacija", istakao je Miletić, koji je podsetio da odnos između aktivista i Srpske pravoslavne crkve ne mora da bude neprijateljski.

Nesvakidašnji susret fotografisali su volonteri Prajd Info Centra, otvorenog, inkluzivnog prostora u Ulici kralja Milana, na kom se javnost može upoznati sa aktivnostima Prajda i LGBTI+ pokreta, ali i problemima, izazovima i istorijom LGBTI+ zajednice u Srbiji.

Pride Info Centar/CRD

 

U Prajd Info Centru svakog meseca održava se veliki broj predavanja, razgovora sa zajednicom, panel diskusija, projekcija filmova, društvenih igara i kvizova, a na svake dve nedelje, organizuje se brzo i besplatno testiranje na HIV koje, uz neku propratnu aktivnost, umanjuje stigmu i odbojnost mladih prema testiranju.

Tim Prajd Info Centra, pored koordinatora, broji na desetine mladih volontera i volonterki.

Srpska pravoslavna crkva do sada je kritikovala aktivnost "Beograd Prajda" i žestoko se protivila održavanju Parada ponosa u Beogradu, pozdravivši prošle godine odluku Vlade Srbije da se otkaže jubilarni Evroprajd koji je trebalo da se održi u septembru prošle godine.

Pride Info Centar/CRD

 

"Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve pozdravlja odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje manifestacije Euro-prajd, koju su organizatori nameravali da održe u Beogradu tokom septembra, i na toj odgovornoj odluci iskreno čestita Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije", stajalo je tada u saopštenju SPC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin