Život

Na plažama Urugvaja pronađeno na hiljade uginulih pingvina, nedostatak hrane verovatan uzrok smrti

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

15:45

Na plažama Urugvaja pronađeno na hiljade uginulih pingvina, nedostatak hrane verovatan uzrok smrti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na hiljade uginulih pingvina pronađeno je poslednjih dana na plažama Urugvaja, a posebno u letovalištu La Paloma, koje se nalazi na jugoistočnoj obali zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici. 

"Panorama je prilično depresivna, tužna. Suočavamo se sa velikim brojem uginulih pingvina, posebno ovde u La Palomi, a zapravo i na celoj obali Urugvaja", rekao je Pablo Sena, zadužen za komunikaciju opštine La Paloma, na konferenciji za novinare, javila je ANSA.

Uginuće najmanje 5.000 pingvina u La Palomi bi se, prema prvim procenama stručnjaka, moglo pripisati nedostatku hrane u vodama Atlantskog okeana, javila je televizija 4 TV, preneo je portal Ellitoral.

Šefica odeljenja za faunu Ministarstva za životnu sredinu Karmen Leizagojen rekla je su Magelanovi pingvini uginuli u Atlantskom okeanu, a da su ih potom struje odnele do obala Urugvaja.

"Ovo je mortalitet u vodi. Devedeset odsto su mladi primerci koji stižu bez masnih rezervi i praznih stomaka", rekla je ona i naglasila da su svi uzeti uzorci negativni na ptičiji grip, prenosi AFP.

Magelanovi pingvini se gnezde u južnoj Argentini. Zimi na južnoj hemisferi migriraju na sever u potrazi za hranom i toplijim vodama, čak i do obale brazilske države Espirito Santo.

"Normalno je da neki procenat umre, ali ne u ovom broju“, rekla je Leizagojen, podsećajući da se slično umiranje dogodilo prošle godine u Brazilu, iz neutvrđenih razloga.

Hektor Kajmaris, direktor zaštićenog područja Laguna de Roša, rekao je za AFP da je izbrojao više od 500 mrtvih pingvina duž šest milja (10 kilometara) atlantske obale.

Pablo Sena je dodao da je prošle nedelje veliki ciklon, koji doduše nije pogodio obale Urugvaja, ali je bio prilično jak na Atlantiku, takođe, mogao da bude jedan od uzroka koji je doprineo da broj uginulih pingvina bude još veći.

Zagovornici zaštite životne sredine pripisuju povećanje smrtnosti Magelanovih pingvina preteranom ribolovu i ilegalnom ribolovu.

"Od 1990-ih i 2000-ih počeli smo da viđamo životinje kod kojih je primetan nedostatak hrane. Resurs je preterano iskorišćen", rekao je za AFP Ričard Tesore, iz nevladine organizacije SOS Marine Vildlife Rescue.

Komentari (0)

Magazin