Život

Jato kitova ulješura se pojavilo kod Korčule u Jadranskom moru: Samo ih slikajte i ostavite na miru

Komentari

Autor: novilist

23/08/2023

-

23:13

Jato kitova ulješura se pojavilo kod Korčule u Jadranskom moru: Samo ih slikajte i ostavite na miru
Facebook.com/Blue World Institute - Copyright Facebook.com/Blue World Institute

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Institut Plavi svet objavio je da je danas dobio nekoliko dojava o opažanju grupe velikih kitova u Jadranu, ali da je utvrđeno da se radi o ugroženoj vrsti zubatih kitova, ulješura.

"Analizom snimaka opažanja kod Korčule koje su nam poslali građani utvrdili smo da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), već o grupi od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus). S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 metara, u Jadranu im preti opasnost od nasukavanja i uginuća", upozorili su iz Instituta.

Retku, ali redovnu prisutnost ulješura u Jadranu stručnjaci beleže samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom delu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata.

"Na žalost, u većini slučajeva poseta ulješura srednjem i severnom Jadranu završavala je nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa, uglavnom s italijanske strane Jadranskog mora", upozorava se u saopštenju.

Poslednji put ulješuri u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u ovom području nekoliko dana.

Grupa ulješura popodne je snimljena kako putuje u pravcu Visa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin