Novosti

Novogodišnji praznici: Turistička organizacija Beograda očekuje najviše gostiju iz Turske, Kine i regiona

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

15:52

Novogodišnji praznici: Turistička organizacija Beograda očekuje najviše gostiju iz Turske, Kine i regiona
Doček Nove godine u Beogradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović najavljuje da za novogodišnje i božićne praznike u glavnom gradu očekuju najviše gostiju iz Turske, zatim iz Kine i zemalja regiona, kao i da je već 90 odsto smeštajnih kapaciteta popunjeno. 

On je za Tanjug istakao da će u Beogradu od ukupnog broja gostiju 85 odsto biti iz inostranstva. 
Ono što je interesantno, ove godine očekuje se i veći broj gostiju u odnosu na prethodne godine iz SAD. 

"Generalno ove godine Beograd, kao i prethodnih godina uvek je pun za novogodišnje i božićne praznike. Beograd ostaje sa vrlo malo ili bez smeštajnih kapaciteta upravo ovih dana. Za onaj deo Evrope i sveta koji proslavljaju Božić u decembru, praznici upravo počinju ovih dana, kada i dolaze gosti u Beograd. To je značajno, jer 85 odsto su strani gosti", dodao je on. 

Popović je istakao da se za vreme praznika ove godine očekuju i gosti iz Rumunije i da je to novo tržište. 

"Kada govorimo u širem smislu regiona, najbrojniji su Turci, njih će biti najviše i oni su najveće tržište, sa izuzetkom 2019. godine kada su bili Kinezi. Kada govorimo o gostima iz drugih delova sveta, više ne možete da kažete da nam iz nekog sveta ne dolaze gosti. Kinesko tržište se vraća u Beograd i sledeće godine očekujemo da nam broj gostiju iz ove zemlje bude na nivou 2019. godine kada govorimo o ukupnoj posećenosti", rekao je on.  

profimedia

 

Popović je podsetio da je Beograd na "dobrom glasu" već godinama unazad upravo u vreme praznika. 

"Mi smo verovatno nosioci najlaskavije titule 'grada sa najboljim raspoloženjem u Evropi i svetu', da nas upoređuju u ovo doba godine sa karnevalom u Riju", rekao je on za Tanjug. 

Što se tiče smeštajnih kapaciteta u glavnom gradu već je popunjeno više od 90 odsto. 

"Kada su restorani u pitanju, Beograd je poznat po tome, jer ima 6.500 restorana i kafića i pretpostavljam da još ima mesta u njima, a za smeštaj postaje poprilično tesno", rekao je on. 

U Beogradu tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kako je rekao Popović, biće organizovan bogat zabavan, kulturno-umetnički program na svim trgovima, ali nije otkrio ko će biti ispred Doma Narodne skupštine. 

"Ključni razlog dolaska je što je Beograd ne samo region Srbije, već i čitav region u malom. Na tri, četiri dana najviše se isplati da se dođe u Beograd, jer će se sve naći na jednom mestu", naveo je Popović dodajući da je najvažnija atmosfera koju naprave Beograđani.  

"Gostima nije važno ko će ih zabavljati na par sati samo, već i da imaju sadržaje i naredna tri, četiri dana tokom boravka", rekao je on. 

Kako je istakao, atrakcije poput Beograda na vodi, koji sada već postaje neko opšte mesto, su sve popularnije među strancima.

"U Beogradu imate sve što možete videti na nekom drugom mestu, ali što ne možete dobiti na drugom mestu, a to je neuhvatljivo i to je taj duh Beograda i Beograđana i na tome sam zahvalan", dodao je on.  

Istakao je da će za Božić biti veoma bogat program u odnosu na neke prethodne godine. 
Što se tiče cena, svetska dešavanja su uticala i na promenu cena, ali je Beograd,  objašnjava Popović, ostao jedan od gradova sa najvećom vrednošću za potrošeni novac.

Istakao je da Beograd, sa druge strane, spada u prva tri grada u Evropi po pitanju bezbednosti. 
Popović je dodao da što se tiče godišnjeg rasta očekuje da bude više od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

On je podsetio da je Beograd pored Istanbula jedini grad u Evropi koji se već 2021. godine oporavio od koronavirusa. 

Popović je istakao da je pre nekoliko dana priznati sajt za kulinarstvo proglasio "Užičku komplet lepinju" među najboljim obrocima na svetu i da sve to utiče da Srbija, ali i Beograd, budu u vrhu posećenosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja