Novosti

Delegacije Srbije i Grčke razgovarale u Atini o sistemu zajedničke naplate putarina

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

22:11

Delegacije Srbije i Grčke razgovarale u Atini o sistemu zajedničke naplate putarina
Delegacije Srbije i Grčke razgovarale u Atini o sistemu zajedničke naplate putarina - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

Integrisani sistem naplate putarina između Srbije i Grčke jedan je od prioriteta za resorna ministarstva dve zemlje, rečeno je danas na prvom sastanku Atini posvećenom ovom projektu.

Na sastanku predstavnika resornih ministarstava i preduzeća za naplatu putarina dve zemlje je istaknuto da će integrisana naplata putarine omogućiti brže i konfornije kretanje putnika, robe i usluga, kao i da će podići nivo elektronskih usluga između dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ministarstvo napominje da je, u skladu s dogovorom koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirjakos Micotakis, kao i resorni ministri Goran Vesić i Hristos Stajkuras, cilj da do početka letnje turističke sezone između Srbije i Grčke uspostavi integrisani sistem naplate putarina, kako bi turisti i putnici mogli da koriste iste tagove za prolaz kroz dve zemlje.

Delegacija Srbije, koju je predvodio pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić, predstavila je grčkim kolegama predlog platforme za integrisanu naplatu putarine, objasnila sve detalje i način funkcionisanja, prenoseći pozitivna iskustva po istom sistemu koji već osam meseci uspešno funkcioniše sa Severnom Makedonijom.

TANJUG/ MGSI/fotografija niske rezolucije

 

S obzirom na to da tokom letnje sezone u Grčku dnevno uđe više od 10.000 vozila iz Srbije, delegacije su saglasne da postoji potreba za integraciju naplate putarine, navodi se u saopštenju.

Grčka je iskazala želju da sa Srbijom radi i na proširenju ovog sistema i na ostale zemlje Evrope.

Zbog kratkih rokova, dogovoreno je da se odmah krene sa definisanjem procedura i formiranjem stručnih timova koji će se baviti tehničkim, administrativnim i pravnim aspekima primene ovog sistema.

Dogovoreno je i da najkasnije do 27. februara budu formirani tehnički timovi sa obe strane, koji će već do kraja naredne sedmice da razmene tehničke podatke i održe prvi radni sastanak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja