Novosti

Grčka uvodi red na plažama: Kako će ove godine izgledati odmor pod suncobranima

Komentari

Autor: Real Greek Experiences

10/02/2024

-

20:16

Grčka uvodi red na plažama: Kako će ove godine izgledati odmor pod suncobranima
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Grčko Ministarstvo ekonomije i finansija predstavilo je novi okvir koji reguliše plaže i obale, kako bi omogućili građanima da imaju neometan pristup ovom javnom dobru. Deluje da će novim zakonom Grčka stati na put nesavesnim vlasnicima lokala, koji proširuju zonu sa ležaljkama i suncobranima i ne vode računa o tome da obezbede bezbedan prolaz do vode svim posetiocima.

Blog "Real Greek Experiences" predstavlja glavne novine novog zakona, koje će značajno uticati na iskustva turista koji ovog leta budu posećivali Grčku:

Novi sistem tendera za zakup

Grčka vlada uvela je novu platformu za e-aukcije koji će omogućiti učešće u tenderima za zakup dela plaže, u svrhu transparentnost, efikasnosti procesa i uspostavljanja standardizovanih ugovora o koncesiji.

U njima će biti jasno označeno koji deo plaže zakupac dobija na raspolaganje, koje su njegove odgovornosti, kao i trajanje i iznos zakupa.

Pobednici tendera dobijaće pravo na privremeni zakup dela plaže, gde će moći da sezonski iznajmljuju ležaljke i suncobrane, kao i drže kafiće i resotrane. Trajanje svakog ugovora određeno je na maksimalno tri godine. 

"Visoko zaštićene" plaže

Pod novim zakonom određene plaže smatraće se "visoko zaštićenim", a mnoge među njima su u "Natura 2000" mreži. Kako bi bile uključene u tu kategoriju, moraju da ispunjavaju nekoliko kriterijuma: da budu u zaštićenom području, da su dom retkih vrsta flore i faune ili da su označene kao oblasti sa istaknutim biodiverzitetom. Na takvim plažama biće strogo zabranjeno izdavanje ležaljki i suncobrana.

Obavezan slobodan pristup plažama

Novi zakon uvodi ograničenje u pogledu maksimalne površine koju zakupac dela plaže može da zauzme i to na ne više od 50 posto površine plaže.  Na primer, ako površina plaže iznosi 10.000 kvadratnih metara, minimum 5.000 mora biti slobodno.

profimedia

 

Kada je reč o oblasti na kojoj je zakup moguć, ležaljke i suncobrani mogu da pokrivaju samo 60 posto te površine, a u oblastima iz mreže "Natura 2000" samo 30 procenata.

Zakupci se obavezuju da čiste plažu, instaliraju sanitarnu infrastrukturu, kao i da na kraju letnje sezone i nakon isteka ugovora, uklone svu opremu. 

Moderna tehnologija za kontrolu

Kako bi se pratila usklađenost sa novim zakonom, grčka vlada planira da uvede dva nova alata. Jedan je digitalna aplikacija koja omogućava građanima da direktno prijavljuju kršenje zakona, poput proširivanje područja prekrivenog ležaljkama, prljavštinu i neadekvatne usluge.

Dronovi i satelitski snimci, ali i kontrolori takođe će voditi računa o redu na plažama. Kršenje zakona podrazumevaće novčane kazne.

Kazne za prekršioce

Ilegalno uspostavljanje lokala sa uslužnom delatnošću na plaži bez ugovora o koncesiji biće kažnjavano novčanom kaznom četiri puta većom od minimalnog iznosa za zakup u datom regionu, a sistem će je automatski obračunavati. 

Ako zakupac bespravno pređe granice poverenog dela plaže, takođe će morati da plati kaznu četiri puta veću od iznosa koji mesečno plaća kao zakup. 

profimedia

 

U oba slučaja, svaka ilegalno postavljena oprema, mora biti uklonjena u roku od 48 sati. Ako je kršenje ugovora bilo ozbiljno, biznis se odmah mora zatvoriti i zapečatiti na 24 sata. Prekršiocima će biti zabranjeno da učestvuju u budućim tenderima, a ukoliko nastave da upravljaju zapečaćenim lokalom, preti im i kazna zatvora u trajanju od godinu dana.

Obaveze koncesionara

Prema novom zakonu, zakupci se obavezuju da ispunjavaju sledeće odgovornosti:

  • Garantovanje bezbednog i neometnog pristupa javnom delu plaže i obali, a prioritet imaju osobe sa teškoćama u kretanju
  • Ograničavanje prostora koji zauzimaju suncobrani, ležaljke i rekreativna oprema na maksimum 60 posto zakupljenog prostora. Prvi red ležaljki mora biti udaljen četiri metra od vode
  • Održavanje plaže čistom u svakom trenutku
  • Izlaganje upadljivog znaka sa informacijama o koncesiji, uključujući prava posetilaca i zakupca, kao i njihove obaveze, sa jedinstvenim QR kodom za svaku koncesiju
  • Instaliranje opreme koja nije trajna, poput tuševa i svlačionica, koje svi mogu da koriste
  • Očuvanje ekološke ravnoteže u poverenim područjima
  • Obezbeđivanje prisustva čuvara plaže i instalacija bova, osim ako se time ne bavi gradska uprava
  • Uklanjanje mobilijara na kraju svake sezone, kao i na kraju zakupa i vraćanje plaže u originalno stanje.

Pravila za već postojeće lokale blizu plaža

Ugostiteljski objekti u neposrednoj blizini plaža, kao što su hoteli i taverne, mogu da podnesu zahtev za koncesiju. Kako bi obezbedili javni pristup plažama, obavezno je da se između svakog zakupljenog dela obezbedi zona širine šest metara.

I u ovim slučajevima važi da 50 posto plaže mora biti dostupno javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja