Novosti

Požari na Eviji pod kontrolom, deo srpskih turista odlučio da ostane na ostrvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2021

-

11:17

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na ostrvu Evija je pod kontrolom, grčkim vatrogascima u gašenju požara, između ostalih, pomažu i kolege iz Srbije, a dok je deo srpskih turista odlučio da se evakuiše zbog vatrene stihije, deo je odlučio da nastavi letovanje na ostrvu.

To je za Euronews Srbija i potvrdila ministarka turizma Tatjana Matić. Ona je naime tokom gostovanja potvrdila da je, što se tiče požara, situacija na grčkom ostvu Evija, na kojoj bukte požari, pod kontrolom i da je do sada evakuisano oko 300 naših turista. Kaže i da su oni koji su još tamo, bezbedni.

"Verovali ili ne, oni su svojevoljno odlučili da ostanu i da ne napuste ovo mesto. Stalno smo u komunikaciji sa grčkim Ministarstvom turizma. Imamo informaciju da su naši turisti juče krenuli. Njih 170 je trebalo da se evakuiše danas, ali odjednom su odlučili da se ne vrate. Određen broj je krenuo trajektom nazad i onda su nakon noći provedene na njemu rešili da se vrate na ostrvo", kaže Matić.

Ona je dodala da su oni svakako bezbedni i da svako ima pravo da na svoj način doživi letovanje.

"Važno je da opasnost više ne postoji. Čak i u ponedeljak, kada je bilo strašnije, naši turisit nisu bili ugroženi, jer se oni nisu nalazili u visokorizičnim područjima. Mi smo im svakako obezbedili, zajedno sa Grcima, i autobuse za dalji prevoz nakon trajkta da bi mogli da nastave svoje letovanje na nekoj drugoj destinaciji", rekla je ona.

O Kipru i "zelenoj listi"

Komentarišući vest da je Kipar Srbiju skinuo sa "zelene liste" i zbog akutelne situacije sa koronavirusom smestio na "narandžastu", Matić je istakla da je odgovornost na građanima i pozvala one koji se nisu vakcinisali da to i učine.

"Moramo da se vakcinišemo, jer je to jedini način da se izborimo sa koronom i smanjimo broj novozaraženih. Mislim da ovo što se desilo na Kipru nama, da će se to desiti i sa članicama EU. Oni koji se ne budu vakcinisali putovaće pod rigoroznijim merama", zaključila je Matić.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Kipra objavilo je juče da je Srbija sa "zelene", prebačena u "narandžastu listu". To znači da naši državljani više neće moći da uđu na Kipar bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog PCR testa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja