Novosti

Zgrada u kojoj je nekada živela princeza Dajana postala je turistička atrakcija u Londonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Times of India

30/09/2021

-

19:57

Zgrada u kojoj je nekada živela princeza Dajana postala je turistička atrakcija u Londonu
Zgrada u kojoj je nekada živela princeza Dajana postala je turistička atrakcija u Londonu - Copyright Tanjug/ AP Photo/ Mark Lennihan, file, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Londonski stan u kojem je živela Dajana Spenser, poznatija kao princeza Dajana ili Lejdi Di, postala je turistička atrakcija. Naime postavljena je tabla na londonskoj zgradi u kojoj se nalazi stan.

Ploča je postavljena u ulici Kolehern Kurt u ulici u oblasti Londona Kensington, 29. septembra posle uspešne kampanje koju je vodila londonska skupština.

"Dajana je imala, i još uvek ima, posebno mesto u srcima Londonaca i mi smo oduševljeni što vidimo da je njena plava ploča zvanično postavljena kao spomenik njenom delu za druge", rekao je političar Endru Bof, predstavljajući Londonsku skupštinu, tokom ceremonija otkrivanja.

Na tabli koja je postavljena piše: "Lejdi Dajana Spenser, kasnije princeza od Velsa, živela je ovde od 1979. do 1981. godine".

Lejdi Di je provela dve godine u stanu broj 60, a kupila ga je novcem koji je nasledila od prababe, za 50.000 funti, prenosi CNN.

Pre nego što je postala član kraljevske porodice, tadašnja Dajana Spenser delila je stan sa svojim prijateljima i to je bilo poslednje mesto gde je živela kao "obična žena", piše Times of India.

Pozivajući se na ovo, Ana Evis, kustoska direktorka engleskog nasleđa, rekla je da očekuju da će ploča biti veoma popularna, jer je princeza mnogima bila uzor, i predstavlja značajnu ličnost dvadesetog veka.

Ova ploča, osim što je značajna za obožavaoce kraljevske porodice, takođe je deo kampanje društva Engleskog nasleđa u čast ženama.

Dajana se preselila u London sa 18 godina i radila je kao dadilja u vrtiću. Počela je da se zabavlja sa princom Čarlsom, naslednikom britanskog prestola 1980. godine, a verili su se godinu dana kasnije.

"Dajana Spenser, kasnije princeza od Velsa, jedna je od najpoznatijih ličnosti u novijoj britanskoj istoriji", navodi se u saopštenju koje je objavilo dobrotvorno društvo Englesko nasleđe koje upravlja sa više od 400 istorijskih zgrada, spomenika i lokaliteta u Engleskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja