Novosti

Grupa evropskih avioprevoznika refundiraće novac putnicima koji nisu iskoristili karte zbog pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

20:32

Grupa evropskih avioprevoznika refundiraće novac putnicima koji nisu iskoristili karte zbog pandemije
Grupa evropskih avioprevoznika refundiraće novac putnicima koji nisu iskoristili karte zbog pandemije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa evropskih avio-prevoznika složila se danas da će refundirati novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije koronavirusa, i obavezala se da će ubuduće pružati bolje informacije o pravima putnika.

Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, 16 avio-prevoznika složilo se da će refundirati novac i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, ali i da ponudi vaučere samo kada ih putnici izaberu, prenosi agencija Rojters.

Među aviokompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, "Er Frans-KLM", "Britiš ervejz", "Izidžet", "Lufthanza", "TAP" i "Viz er".

"U ranoj fazi pandemije, neke avio-kompanije su gurnule vaučere putnicima", rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i dodao da su se ponašale protiv pravila Evropske unije o zaštiti potrošača.

On je istakao da je to bilo neprihvatljivo.

Nacionalni organi u pojedinim državama EU odgovorni su za sprovođenje zakona Unije o zaštiti potrošača, navodi Rojters.

Zakonom EU, odnosno Uredbom, o saradnji u zaštiti potrošača, stvorena je mreža državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

"Avio-kompanije su tokom pandemije prekršile evropska potrošačka prava na velikom nivou", rekla je generalna direktorka Evropske organizacije potrošača Monik Gojens, koja je u julu 2020. godine podnela žalbu EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja