Novosti

Mišlen uvrstio Beograd u svoj gastronomski vodič: "Živopisna i popularna kulinarska scena pristupačna svima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / TOS

07/12/2021

-

12:24

Mišlen uvrstio Beograd u svoj gastronomski vodič: "Živopisna i popularna kulinarska scena pristupačna svima"
Mišlen uvrstio Beograd u svoj gastronomski vodič: "Živopisna i popularna kulinarska scena pristupačna svima" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mišlen je po prvi put uvrstio Beograd u svoj gastronomski Vodič (Michelin Guide), čime je prestižna publikacija odala priznanje kulinarskoj sceni Srbije.

U Vodiču se našlo ukupno 14 prestoničkih restorana, od kojih "Iva New Balkan Cusine" nosi oznaku "Bib Gourmand", za vrhunski gastronomski kvalitet koji nude izuzetnu vrednost za uloženi novac.

Prema uobičajenoj praksi u svim Mišlen destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori.

Gvendal Pulen, internacionalni direktor Mišlen Vodiča, povodom ulaska Srbije u Michelin porodicu, rekao je da su protekle dve godine bile teške za ugostiteljski i turistički biznis, a da je selekcija Beograda "prvi korak ka jačanju lokalne industrije".

profimedia

Ilustracija

"Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda dovode do srdačnih i sveobuhvatnih gastronomskih iskustava u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima", rekao je Pulen, prenosi Turistička organizacija Srbije (TOS).

Direktorka organizacije Marija Labović pozdravila je odluku Vodiča i u saopštenju TOS navela da je to potvrda kvaliteta naše ugostiteljske ponude.

"Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Michelin oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku visoku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta na prestižnu scenografiju standarda u prestižnoj sceni. Ulazak u Michelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista", napisala je Labović u saopštenju TOS.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih restorana su "Salon 1905", "Gušti mora", "JaM", "Enso", "Homa", "Magellan", "The Square", "Legat 1903", "Ebisu", "Comunale Cafe e Cucina", "Mezestoran Dvorište" i restoran "Langouste", kao, kao i posebno poznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i čine da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

"Raznovrsna kuhinja ove zemlje koju je iznedrila njena geografska pozicija između Istoka i Zapada, kao i bogata razmena kroz istoriju, stvorila je snažnu i raznovrsnu kulinarsku kulturu u kojoj se mešaju Turski, Mađarski i drugi balkanski uticaji", stoji u prvoj najavi Bodiča za Beograd i Srbiju.

"Srpski pejzaži prepuni bogate i plodne zemlje, donose predivne, visokokvalitetne proizvode tokom cele godine, a uz to je kroz vekove, Srbija bila poznata po uzgoju vinove loze. Rezultat je kulinarska scena koja je živopisna, popularna i pristupačna svima", dodaje se u Vodiču.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja