Novosti

Na planinama i u banjama popunjeno 95 odsto kapaciteta za novogodišnje praznike

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

16:16

Na planinama i u banjama popunjeno 95 odsto kapaciteta za novogodišnje praznike
Na planinama i u banjama popunjeno 95 odsto kapaciteta za novogodišnje praznike - Copyright Tanjug /Marija Ivanović

veličina teksta

Aa Aa

Za novogodišnje praznike popunjenost turističkih kapaciteta bila je odlična, na planinskim destinacijama i banjama čak oko 95 odsto, ali i u gradovima, izjavila je direktorka Turističke agencije Srbije(TOS) Marija Labović, uz napomenu da su u TOS naročito zadovoljni povratkom inostranih turista, na prvom mestu u Beograd.

"Ono što nas posebno raduje je da, prema informacijam sa terena i rezervacijama koje su već napravljene, do kraja januara očekujemo da popunjenost u planinskim centrima ostane preko 90 odsto, a u banjama preko 70 odsto", naglasila je Labović.

S obzirom na odličan početak godine, Labović veruje da bi ova godina mogla da turizmu donese preporod.

"Gledajući kako smo započeli ovu godinu i rezervacije koje već postoje i činjenicu da nam se polako vraćaju inostrani turisti, mi zaista verujemo da će nam ova 2022. godina biti bolja od prethodne i da idemo u pravcu potpunog oporavka i rekordnih rezultata koje smo imali 2019.godine", poručila je Labović.

Porodice zimuju u banjama

Dodaje da je interesantno da se i porodice sa decom sve češće i u zimskom periodu odlučuju za odmor u banjama, tako da će ove zimske sezone u fokusu, pored planina, biti i banje.

Kaže da se nakon zimskog raspusta očekuje nešto manja popunjenost, ali da se u TOS-u nadaju dobrim vremenskim uslovima i dobroj epidemiološkoj situaciji, tako da veruju da čitava zimska sezona može da bude uspešna.

Direktorka TOS kaže da smo zbog toga što je dobar deo Evrope zatvoren, imali dodatni broj dolazaka i noćenja u našoj zemlji iz regiona, ali da je i određeni broj turista iz Srbije odlučio da novogodišnje praznike i zimski odmor provedu u zemlji zbog zaista komplikovane procedure putovanja u inostranstvo.

"Koliko možemo da vidimo, veliko interesovanje je, kako domaćih , tako i stranih turista iz regiona, pre svega mislim na turiste iz BiH, Severne Makedonije, ali i turiste iz Rumunije, na primer. Takođe, imamo dosta turista iz Rusije i Turske i drugih zemalja iz okruženja", kaže direktorka TOS.

Ona naglašava da je struktura stranih turista ostala ista kao i pre početka pandemije s izuzetkom turista iz dalekih destinacija.

"Inače je to trend u celom svetu, da ljudi putuju uglavnom po zemljama svog regiona. Dobro je što smo mi bili dobro pozicionirani na tržištima regiona i pre pandemije, a sada još više, s obzirom na blizinu destinacije i laku dostupnost", objašnjava Labović.

Direktorka TOS pozdravlja odluku Vlade Srbije da nastavi sa podelom vaučera građanima koji se odluče za odmor u Srbiji. Ističe da je interesovanje zaista veliko i da je za prva tri, praktično neradna dana 2022. godine već podeljeno 3.700 vaučera od 100.000 koliko je predviđeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja