Novosti

Šta se krije iza odluke pojedinih hotela u Turskoj da dva muškarca ne smeju boraviti u istoj sobi

Komentari

Autor: Tara Tomović

17/06/2021

-

19:04

Šta se krije iza odluke pojedinih hotela u Turskoj da dva muškarca ne smeju boraviti u istoj sobi
Šta se krije iza odluke pojedinih hotela u Turskoj da dva muškarca ne smeju boraviti u istoj sobi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U ponudi nekoliko turističkih agencija u Srbiji za letovanje u Turskoj našlo se par hotela na Antalijskoj rivijeri u kojima stoji napomena da dva muškarca ne mogu biti zajedno u istoj sobi.

Naime, na sajtu jedne turističke agencije stoji ponuda za rizort u Kemeru ispod kojeg stoji sledeća napomena: "Hotel ne prihvata rezervacije koje uključuju boravak samo dve osobe muškog pola u sobi".

Iako ima primera gde se jasno navodi ovo pravilo, praksa većine ugostitelja je da to ne objavljuju javno, već se domaće turističke agencije sa ovom poslovnom politikom susreću tek kada se nekom hotelu u Turskoj prosledi rezervacija.

Screenshot

 

Internet zajednica je burno odreagovala, smatrajući ovakvu napomenu jasnim vidom diskriminacije gej osoba. S druge strane, turistički radnici navode da svaki hotel zadržava pravo na sopstvenu politiku poslovanja i tvrde da su razlozi za ovakve propise druge prirode, a ne diskriminacija. Turska pak, jeste zemlja u kojoj je homoseksualnost legalna, ali je homofobija široko rasprostranjena što pobuđuje sumnje da se iza ove politike krije zamisao da se gej populaciji oteža ili onemogući boravak u određenom hotelu.

Štaviše, dve agencije su odmah uklonile ovu napomenu, dok se na sajtu treće ona i dalje nalazi u opisu jednog hotela u Alanji.

YUTA: Hoteli imaju pravo na svoju poslovnu politiku

Zoran Arsenović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA)  u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je sve do politike objekta, ali da ni sam ne zna koji su to hoteli.

"Svako ima pravo da definiše svoju politiku prema koorporativnim standardima koje je neko procenio i odlučio za menadžment hotela. Po mom ličnom mišljenju, nema veze sa diskriminacijom već pre sa tim da se održi struktura u odnosu dece, žena, muškaraca. Niko ne želi disbalans između muškaraca i žena zbog samog osećaja i prijatnosti u hotelu", navodi Arsenović.

Arsenović u prilog svojoj tvrdnji navodi da u Turskoj postoje i gej frendli hoteli, kao što postoje porodični hoteli i oni namenjeni za određene starosne dobi.

Pixabay

 

I Dušan Anastasov iz agencije Big Blue, koji trenutno boravi u Turskoj, smatra da ovakva napomena za pojedine hotele ima za cilj da spreči da u hotelu bude mnogo više muških gostiju.

"Turci generalno smatraju da su muškarci u većim grupama mogu praviti probleme i dosađivati ženama. Kod njih je normalno da se izlazi u većem muškom društvu, pa onda dođe do opijanja, tuča... Nije problem ako su ti muškarci članovi iste porodice", kaže on za Euronews Srbija.

Međutim, ovakva napomena nikada nije izdata kada je slučaj sa dve žene u istoj sobi.

Erdogan protiv LGBT populacije u Turskoj

Homoseksualnost u Turskoj nije ilegalna, ali je homofobija široko rasprostranjena. Od zapaljivih tvitova iz vlade do cenzure homoseksualnih likova na televiziji, rastući animozitet guši slobodoumnu LGBT zajednicu u Turskoj.

LGBT populacija veruje da predsednik Redžep Tajip Erdogan napada njihovu zajednicu kako bi svoje pristalice odvratio od ekonomskih poteškoća Turske. Erdogan je u februaru pokrenuo bujicu napada na "LGBT omladinu" nakon studentskih protesta u ovoj zemlji.

"Izvešćemo našu omladinu u budućnost, ali ne LGBT+ omladinu, već omladinu kakva je bila u slavnoj prošlosti ove zemlje. Vi niste LGBT+ omladina. Vi niste omladina koja uništava, ali ste oni koji popravljaju ta uništena srca , rekao je u februaru 2021. godine, nakon studentskih protesta"

Neposredni uzrok Erdoganove ljutnje bilo je studentsko umetničko delo koje je prikazivalo najsvetije mesto islama u Meki ogrnuto zastavom duginih boja.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu takođe je izvestio o hapšenju "četiri LGBT nakaze", osuđujući "izrode" u postovima na Tviteru koji su ubrzo etiketirani kao govor mržnje i od same društvene mreže.

Erdogan je kasnije rekao svojim pristalicama da ne slušaju "te lezbejke" dodajući da "ne postoji takva stvar" kao što je LGBT pokret, ali i "povezao homoseksualnost sa širenjem bolesti usred pandemije koronavirusa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja