Novosti

Najjeftiniji evropski grad za odmor: Prvi put posle 15 godina na vrhu liste nije prestonica sa istoka kontinenta

Komentari

Autor: Gardijan

03/09/2022

-

22:30

Najjeftiniji evropski grad za odmor: Prvi put posle 15 godina na vrhu liste nije prestonica sa istoka kontinenta
Najjeftiniji evropski grad za odmor: Prvi put posle 15 godina na vrhu liste nije prestonica sa istoka kontinenta - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Atina je rangirana kao najbolja jeftina lokacija za gradski odmor u Evropi, ispred tradicionalnih jeftinih istočnoevropskih destinacija, prema analizi koju je sproveo britanski "Post Office Travel Money".

Analiza je uključivala desetak tipičnih turističkih troškova za posetioce Velike Britanije u 20 popularnih gradova i pokazala da su cene u grčkoj prestonici pale za 15 odsto od 2021.

Troškovi poput hotelskog smeštaja za dvoje, obroka, karata za turističke atrakcije i lokalnog prevoza, iznosili su 207 funti (28.000 dinara), u poređenju sa 218 funti (29.550 dinara) koliko su, prema ovoj analizi, troškovi u gradu koji je rangiran na drugom mestu - Lisabonu.

Oba grada su bila ispred istočnoevropskih destinacija koje su obično poznate po niskim cenama, kao što su Krakov u Poljskoj (219 funti), Riga u Letoniji (220 funti) i Budimpešta u Mađarskoj (221 funti). To je prvi put u 15 godina, odnosno otkako britanska Pošta radi svoju analizu, da je neki grad u zapadnoj Evropi proglašen za najbolju jeftinu destinaciju za odmor.

Nik Boden koji je bio na čelu analize, rekao je da su "ustaljeni favoriti poput Pariza, Amsterdama ili Venecije najbolji izbor među anketiranim turistima, ali ujedno i vrlo skupa mesta za turizam".

"Ljudi koji su spremni da odu u neki grad sa nižim troškovima života, možda će moći bolje da se provedu. Atina i Lisabon imaju upola niže cene, a kada je jesen tamo je i dalje toplo. Naš savet turistima je da urade domaći zadatak i provere cene pre rezervisanja", rekao je Boden, prenosi Gardijan.

Niske cene u Atini uključuju 38,96 funti za večernji obrok za dvoje sa vinom, 89 funti za dve noći smeštaja u hotelu sa tri zvezdice i 7,79 funti za dvodnevnu kartu za javni prevoz.

Cene u Lisabonu su porasle za petinu u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje jeftin za standarde Britanaca. Troškovi smeštaja porasli su inače širom Evrope ranije ove godine pošto je tražnja premašila nivoe pre pandemije, nakon što su popustila ograničenja u pogledu putovanja.

Šest analiziranih gradova je više nego dvostruko skuplje od Atine. To su Stokholm, Pariz, Dablin, Kopenhagen, Venecija i Amsterdam.

Komentari (0)

Putovanja