Novosti

Jedan od najozloglašenijih zatvora u Meksiku postaje turistička atrakcija

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2022

-

17:26

Jedan od najozloglašenijih zatvora u Meksiku postaje turistička atrakcija
Jedan od najozloglašenijih zatvora u Meksiku postaje turistička atrakcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najozloglašenijih zatvora u Meksiku ovog vikenda počinje svoje novo poglavlje kao mesto za odmor na Tihom okeanu nakon renoviranja sa ciljem da privuče turiste u bivši kazneni dom.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador sinoć je otvorio Turistički centar Islas Marias, decenijama star savezni zatvor na arhipelagu Islas Marias pretvoren u ekološku atrakciju i mesto za ljubitelje istorije, preneo je Rojters.

"Ovo je turističko mesto za izlete, za istraživanje, za život u prirodi", rekao je Lopez Obrador i dodao da je rekreirati istoriju nešto izuzetno.

Pored vila za smeštaj gostiju, restorana, kafića i plaža, renovirana lokacija uključuje luk nazvan po Nelsonu Mandeli, koji je proveo oko 18 godina iza rešetaka u Južnoj Africi na ostrvu Roben pre nego što je izabran za predsednika.

Mandela je primer da i iza zatvorskih zidova ideali i promena, mogu da živi za one koji žele da promene istoriju, navela je meksička vlada u promotivnom videu.

Islas Marias je postao zatvor 1905. godine pod diktatorom Porfirijem Diazom i bio je u skoro stalnoj upotrebi sve dok ga nije zatvorio Lopez Obrador 2019. godine.

U Kazneno-popravnom domu su nekada bili smešteni mnogi politički zatvorenici, uključujući Hosea Revueltasa, uticajnog meksičkog pisca, koji je više puta zatvaran zbog svog levičarskog aktivizma.
Vlada je najavila turističke pakete na ostrva, sa prevozom trajektom do glavnog naselja Puerto Baleta od sledeće nedelje.

Komentari (0)

Putovanja