Novosti

Agencija "Mouzenidis Travel Srbija" krenula da obeštećuje turiste, problem nastao kod jedne grupe putnika

Komentari

Autor: Tara Tomović

06/07/2021

-

17:45

Agencija "Mouzenidis Travel Srbija" krenula da obeštećuje turiste, problem nastao kod jedne grupe putnika
Agencija "Mouzenidis Travel Srbija" krenula da obeštećuje turiste, problem nastao kod jedne grupe putnika - Copyright Unsplash; mouzenidis.com

veličina teksta

Aa Aa

Turistička agencija "Mouzenidis Travel Srbija" je zbog navodne insolventnosti grčkog partnera i ujedno organizatora putovanja, otkazala sva putovanja do 31. jula, što je izazvalo bes putnika koji su odmah tražili svoj novac nazad. Prema ugovoru koji se potpisuje pri uplati putovanja, agencija je dužna da u roku od 15 dana izvrši povraćaj novca.

Agencija "Mouzenidis" krenula je sa vraćanjem novca oštećenim turistima. Kako su saopštili, do 3. jula "Mouzenidis Travel Srbija" isplatila je sedam miliona dinara delu oštećenih putnika. Za 250 putnika organizovali su putovanje, uz doplatu inostranim partnerima u vrednosti od četiri i po miliona dinara iz sopstvenih sredstava, navodi se u njihovom saopštenju.

Međutim, nedoumica je ostala kod onih koji su iskoristili zamenski vaučer da bi uplatili ovo putovanje. Reč je o ljudima koji prošle godine nisu otputovali na uplaćeni odmor zbog pandemije koronavirusa, pa su od agencije dobili "zamenski vaučer" koji, u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, mogu da iskoriste tokom ove godine ili da od januara 2022. povrate svoj novac. 

U tom smislu, agencija je tražila mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Jasno je da je naša turistička agencija pretrpela ogromnu štetu, ne samo materijalnu već i u smislu urušenog ugleda i reputacije, ali upravo da bi sačuvali ugled i reputaciji daćemo svoj maksimum da niko od naših klijenata na kraju ne bude oštećen. Verujemo da možemo da sačuvamo našu turističku agenciju, da niko od naših klijenata ne bude oštećen, ali zbog ogromnog duga koji inostrani partner ima prema nama, neophodna nam je vaša pomoć i razumevanje", navodi se u saopštenju.

Zbog činjenice što Srbija nije u sklopu Evropske unije, obeštećivanje ide teže. O tome svedoči i primer Rumunije.

Kako su Rumuni pristupili problemu?

Naime, u Rumuniji je oštećeno 1.300 putnika, a lokalni partner Mouzenidisa je u dugu od 450.000 evra. Stoga je Ministarstvo ekonomije Rumunije prošlog petka objavilo saopštenje u kojem navode da su započeli dijalog sa grčkim vlastima i zatražili dodatna pojašnjenja na visokom nivou u vezi sa merama zaštite rumunskih turista. Rumuni su podsetili Grke na zakonske regulative kroz koje grčka vlada može da interveniše u deblokadi krize i prenese čvrst stav o proglašenju nelikvidnosti turoperatera.

Ako su nagađanja tačna i ako je Mouzenidis Travel Greece zaista insolventan, oštećeni rumunski putnici bi mogli biti obeštećeni od osiguranja.

Prema članu 17, petog poglavlja Direktive (EU) 2015/2302 Evropskog parlamenta i Saveta od 25. novembra 2015. godine o paket aranžmanima i povezanim putničkim uslugama, navodi se da će "države članice osigurati da će organizatori sa sedištem na njihovoj teritoriji pružiti garanciju za nadoknadu svih uplata od strane putnika ili u ime putnika, ukoliko se odgovarajuće usluge ne pruže zbog insolvenstnosti oranizatora", podseća Ministarstvo ekonomije ove zemlje.

Pixabay

 

Vasilios Proveggelios, predsednik Građanske stranke Grka Srbije otkriva da se, zbog velikog broja oštećenih putnika unutar stranke, njihov pravni tim zainteresovao za ovaj slučaj i procenio da je Mouzenidis Travel u Grčkoj trenutno oštetio putnike širom Istočne Evrope u vrednosti od 70 miliona dolara.

"Rumuni su se pozvali njihov ugovor sa Evropskom unijom kojim se garantuje da će u slučaju više sile, uključene zemlje troškove snositi srazmerno", ističe on u razgovoru za Euronews Srbija i dodaje da Mouzenidis Travel Greece odlaganjem putovanja do 31. jula "samo kupuje vreme".

Iako nismo zemlja EU, Proveggelios ukazuje da bi srpsko Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija moglo što pre da stupi u vezu sa grčkim vlastima i vidi koja su prava naših putnika, ali i partnera u ovom slučaju.

Osim toga, od ključne važnosti biće i svota novca na koju su partnerske agencije u Srbiji osigurane, te da li će od osiguranja moći da naplate potreban iznos.

Vlasnik agencije preminuo pre dva i po meseca

Boris Muzenidis, turistički biznismen i predsednik grupe Mouzenidis Travel, preminuo je 27. marta ove godine u Moskvi od posledica koronavirusa. U Moskvu je doputovao dve nedelje pre toga na Međunarodnu turističku izložbu MITT.

Sedište kompanije Mouzenidis je u Solunu, a korporaciju čine Mouzenidis Travel, avio kompanija Ellinair, građevinska kompanija i nekretnine Grekodom Development i kompanija za vazdušni i drumski transport CargoService & Representations.

Turoperator Mouzenidis Travel osnovan je 1995. godine. Na teritoriji Grčke posluje u 14 kancelarija, a regionalna mreža obuhvata poslovnice u gradovima Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Kazahstana, Rumunije, Srbije, Letonije, Bugarske, Gruzije, Poljske, Mađarske, Jermenije, Azerbejdžana i Kipra.

Privatna arhiva

 

Kompanija u dugu od 70 miliona evra?

Sajt grčkih novina "Makedonia" maktes.gr, preneo je pre dve nedelje da je Mouzenidis Travel podneo zahtev za obustavu rada prvostepenom sudu.

"Finansijski zastoji izazvani pandemijom u turističkom sektoru 'bacili su na kolena' grupaciju koja nije mogla dalje nakon gubitka svog osnivača prošlog marta", navodi se u tekstu koji je jako uzdrmao grčku turističku industriju, posebno zato što ova grupacija ima najveći udeo na tržištu Rusije dok istovremeno deluje u mnogim srodnim sektorima.

Portal euro2day.gr koji se poziva na poznavaoce prilika grčkog tržišta, potvrđuje informaciju da grupacija Mouzenidis "ima dug od 70 miliona evra" koji se "uglavnom tiče hotelskih kompanija u raznim delovima zemlje".

Još uvek nije poznato da li će posledice krize uticati samo na turističku agenciju ili će, i u kojoj meri, povući druge sektore grupacije Mouzenidis, koji takođe uključuju aviokompaniju Ellinair, mrežu od desetine hotela u Grčkoj i još sedam zemalja, kao i kompaniju za transport, upravljanje nekretninama, trgovinu, investicije, itd.

Komentari (0)

Putovanja