Novosti

Sve više zemalja zatvara granice zbog delta soja, Emirati najnoviji na listi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug AL Jazeera

10/07/2021

-

13:42

Sve više zemalja zatvara granice zbog delta soja, Emirati najnoviji na listi
Sve više zemalja zatvara granice zbog delta soja, Emirati najnoviji na listi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) će od sutra zabraniti svaki ulazak putnicima koji dolaze iz Indonezije i Avganistana, osim sa tranzitnih letova koji vode ka obe zemlje.


Ova odluka, koja je prouzrokovana zabrinutošću zbog pogoršanja oko koronavirusa u ovim zemljama, takođe uključuje obustavljanje ulaska svih putnika koji su u njima boravili 14 dana pre dolaska u UAE, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj državnih medija u Emiratima.

Prema saopštenju Opšte uprave za civilno vazduhoplovstvo i Nacionalne upravu za vanredne situacije u slučaju kriza i katastrofa UAE do daljnjeg neće dozvoliti svojim stanovnicima da putuju u Indoneziju i Avganistan, sa izuzetkom diplomatskih misija, hitnih medicinskih stanja, zvaničnih i prethodno najavljenih ekonomskih i naučnih delegacija.

Restrikcije zbog delta soja i u drugim državama

Osim UAE, još neke države su odlučile da uvedu restrikcije kada su putovanja u pitanju, zbog delta soja koronavirusa.

Saudijska Arabija tako obustavlja letove za Ujedinjene Arapske Emirate, Etiopiju i Vijetnam radi zaštite od "nove varijante koronavirusa".

Odluka je doneta samo sedam nedelja nakon što je Vlada Saudijske Arabije potpuno dozvolila vakcinisanim građanima putovanja u inostranstvo.

Letovi za te tri zemlje biće obustavljeni od nedelje u 23 sata, izjavila je državna novinska agencija SPA prenoseći izjave Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državljani Saudijske Arabije koji se vraćaju iz ovih zemalja moraće da provedu 14 dana u karantinu, dodaje se.

Odluka je najverovatnije doneta zbog širenja nove mutacije bez izričitog pominjanja sve globalnije delta varijante.

Delta soj, prvi put otkriven u Indiji, sada je prisutan na 96 teritorija i najzarazniji je od svih do sada otkrivenih varijanti virusa korona.

I evropske zemlje pribegavaju restrikcijama. Kako bi sprečili širenje delta soja, Nemačka i Francuska zabranile su neesencijalna putovanja osobama koje u te države stižu iz Velike Britanije, gde je ta varijanta trenutno dominantna.

Takođe, iako je Portugalija bila jedna od malobrojnih zemalja EU koja je Britancima dozvolila ulazak, ove nedelje je ipak uvela obavezan dvonedeljni karantin svim putnicima koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja